Wat is de waarde van zilver?

Wat is de waarde van zilver?
Begrijp de echte waarde achter dit edelmetaal

Benieuwd naar de waarde van zilver? Vanuit mijn 40+ jaar ervaring als zilver- en goudinkoper en Meester Goudsmid, deel ik, Juwelier Jos, mijn inzichten over het onderwerp. Ontdek de factoren die de zilverwaarde beïnvloeden en meer. Laat me u begeleiden in deze glinsterende wereld.

Historisch perspectief op de waarde van zilver

In de geschiedenis van de mensheid heeft zilver altijd een belangrijke rol gespeeld. Van oude beschavingen die het gebruikten als geld, tot hedendaagse industriële en technologische toepassingen, zilver is altijd van onschatbare waarde geweest. 

Juwelier Jos, die dagelijks met zilver werkt, zilver verwerkt en inkoopt, erkent de waarde van het zilver. Hij helpt zijn klanten graag om hun zilver voor de beste prijs te verkopen.

Oudheid

 • Zilver werd voor het eerst als geld gebruikt in Lydia, in het huidige Turkije, rond 600 voor Christus. Het was toen al een waardevol bezit en een teken van rijkdom.
 • De oude Grieken gebruikten zilver voor hun munten – de drachme en de tetrdrachme.
 • In Rome werden zilveren munten, de Denarius, geïntroduceerd in 211 voor Christus. Ze bleven bijna 4 eeuwen in circulatie.

Middeleeuwen en moderne geschiedenis

 • Tijdens de middeleeuwen was zilver een populair metaal voor het maken van munten en sieraden.
 • Zilver werd ook volop gebruikt in de Nieuwe Wereld, met name in Mexico en Peru, waar grote zilvermijnen waren.
 • In de 19e eeuw leidde de ontdekking van de Comstock Lode, de grootste zilvermijn in Noord-Amerika, tot een golf van zilverkoorts.

21ste eeuw

 • In de huidige tijd wordt zilver gebruikt in vele industrieën, zoals de fotografische industrie en de elektronica.
 • Omdat de vraag naar zilver groot blijft, blijft het zilver een waardevolle grondstof.

Juwelier Jos erkent de historische en aanhoudende waarde van zilver. Of u nu een oude zilveren muntcollectie heeft, of moderne zilveren sieraden en voorwerpen, we kunnen helpen bij het bepalen van de waarde en het aanbieden van een eerlijke prijs. Als u overweegt om zilver te verkopen, overweeg dan Juwelier Jos als uw betrouwbare partner in deze onderneming.

Zilver verkopen

De invloed van vraag en aanbod op de zilverprijs

Net zoals bij andere edelmetalen en goederen wordt de prijs van zilver bepaalt door vraag en aanbod. We zullen hier wat verder op in gaan. 

Vraag naar zilver

 • Industriële vraag: Zilver wordt op grote schaal gebruikt in de industriële sector. Zilver geleid uitstekend en daardoor wordt het veel gebruikt in elektronica en zonne-energiesystemen. Omdat de vraag in deze twee branches erg hoog is, kan dit leiden tot verhoogde zilverprijzen.
 • Investeringsvraag: Veel mensen kopen zilver (en ook goud)  als investering of als vorm van vermogensbescherming. Zeker als er een periode van economische onrust zoals oorlogen of een pandemie is, zullen investeerders op zoek gaan naar een “veilige haven”. Edelmetalen zoals goud en zilver zijn dan populair en de prijs zal stijgen.

Aanbod van zilver

 • Mijnbouwproductie: Het grootste deel van het zilveraanbod komt van mijnbouw. Als zilvermijnen hun productie verhogen of verlagen, heeft dit direct een gevolgd op de prijzen van zilver in de wereld.
 • Recycling: Zilverrecycling draagt ook bij aan het totale aanbod. Wanneer de prijs van zilver hoog is, zijn mensen meer bereid om hun oude zilveren sieraden en artikelen te recyclen, wat het aanbod verhoogt en de prijzen kan verlagen.

Industriële toepassingen van zilver en hun impact op de waarde

Zilver, vereerd om zijn glanzende schoonheid, speelt een aanzienlijke rol in verschillende industrieën. 

Meestal denkt men aan sieraden als men het over zilver heeft, maar zilver wordt veel toegepast in de industrie. Naarmate de vraag van de industrie groter wordt, zal de prijs van zilver stijgen. 

We zullen u enkele van deze toepassingen uitleggen: 

Zilver in de elektronische industrie

De elektronische industrie is een van de grootste verbruikers van zilver op de industriële markt. Zilver heeft uitstekende geleidingseigenschappen, waardoor het ideaal is voor gebruik in schakelaars, printplaten en batterijen. De toenemende vraag naar elektronische apparaten heeft geleid tot een stijging van de waarde van zilver.

Zilver in de gezondheidszorg

Zilver heeft antibacteriële eigenschappen, waardoor het zeer nuttig is in de medische wereld. Het wordt gebruikt in verband, chirurgische instrumenten en medische apparatuur. Door de voortdurende innovaties en ontwikkelingen in de gezondheidszorg is de vraag naar zilver toegenomen. Dit heeft op zijn beurt ervoor gezorgd dat de waarde van zilver stijgt. ,

 • Zilver Sulfadiazine is een zalf gebaseerd op zilver. Het wordt gebruikt bij verbrandingen.
 • Zilver nanodeeltjes worden tegenwoordig gebruikt in verschillende medische toepassingen, zoals de afgifte van geneesmiddelen en het verbeteren van medische beeldvormingstechnieken.

Zilver in de fotografie industrie

Hoewel de digitale fotografie de traditionele filmfotografie grotendeels heeft vervangen, wordt zilver nog steeds op grote schaal gebruikt in de fotografische industrie. 

Fotografische film bevat zilverhalogeniden, die lichtgevoelig zijn en afbeeldingen vastleggen. Ondanks de verschuiving naar digitale technologie blijft de vraag naar zilver in deze sector stabiel.

Zilver is heel veelzijdig en nuttig in verschillende industrieën, wat zorgt voor een stabiele waarde op de wereldmarkt. Hoewel de vraag naar zilver kan veranderen door nieuwe technologieën en trends in de industrie, zorgt het brede gebruik van zilver ervoor dat het waardevol blijft.

Zilveren munten verkopen

Zilver als beleggingsinstrument: Een slimme keuze?

Zilver wordt vaak over het hoofd gezien in vergelijking met goud wanneer we het hebben over edelmetalen. Maar dit betaalbare en veelzijdige edelmetaal biedt een reeks strategische voordelen die het een aantrekkelijk instrument maken voor beleggers. Laten we eens nader bekijken hoe u zilver in uw beleggingsportefeuille kunt opnemen. 

Waarom in zilver beleggen?

Er zijn vele redenen waarom beleggers kiezen voor zilver:

 • Verscheidenheid aan toepassingen: Zilver wordt voor veel verschillende dingen gebruikt, meer dan sommige andere edelmetalen. Dit kan leiden tot een hogere vraag, wat goed kan zijn voor beleggers.
 • Veelzijdigheid: Zilver is ook een flexibelere investering dan goud omdat je het kunt kopen als munten, staven of certificaten. Dit maakt het makkelijker voor beleggers om hun investeringsplannen aan te passen.
 • Prijs: Zilver is veel goedkoper dan goud, waardoor het een betaalbaardere optie is voor mensen die net beginnen met beleggen of die minder te besteden hebben.

Hoe kunt u zilver aan uw beleggingsportefeuille toevoegen?

Er zijn verschillende manieren om zilver als beleggingsinstrument toe te voegen aan uw portfolio: 

 • Zilver kopen In fysieke vorm kunt u zilver kopen als munten of staven. Dit heeft het voordeel dat u iets tastbaars heeft.
 • Zilver ETF’s: Voor de belegger die liever niet met fysiek zilver te maken heeft, kan een zilver ETF een aantrekkelijk alternatief zijn. Zij kunnen zo op de zilvermarkt beleggen zonder het fysieke zilver in huis te hebben.
 • Zilvermijnaandelen: Dit is een indirecte manier om in zilver te beleggen. Wanneer u aandelen van een zilvermijn koopt, investeert u in de productie van zilver.

Ten slotte is het belangrijk op te merken dat zilver, net als elk beleggingsinstrument, gepaard gaat met risico’s. Daarom is het belangrijk dat u zich goed informeert voordat u begint met beleggen.

De toekomstige waarde van zilver: voorspellingen

Als een gespecialiseerde zilver- en goud in- en verkoper, weet Juwelier Jos hoe belangrijk het is om op de hoogte te blijven van de huidige markttrends en de verwachte toekomstige waarden. In dit gedeelte van onze blog duiken we dieper in de wereld van zilver en kijken we naar de voorspellingen en verwachtingen voor de toekomstige waardering van dit kostbare edelmetaal.

De huidige waarde van zilver

Om de toekomst van zilver te voorspellen, is het essentieel om eerst de huidige marktsituatie te begrijpen. Allereerst, waarom is zilver waardevol?

 • Zilver wordt veel gebruikt in industriële toepassingen vanwege zijn unieke eigenschappen zoals geleidbaarheid, duurzaamheid en weerstand tegen corrosie.
 • Net als goud, wordt zilver ook beschouwd als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid en instabiliteit.
 • Zilveren sieraden en voorwerpen blijven in trek om hun esthetische waarde.

Zijn er risico’s verbonden aan het investeren in zilver?

De waarde van zilver, net als alle grondstoffen, kan fluctueren als reactie op verschillende economische, politieke en sociale factoren. Enkele mogelijke risico’s kunnen zijn:

 • Economische instabiliteit: In tijden van economische onzekerheid kunnen de prijzen van edelmetalen zoals zilver aanzienlijk schommelen.
 • Veranderingen in vraag en aanbod: Zilverprijzen kunnen dalen als de aanbod- en vraagdynamiek verandert.
 • Wisselkoersschommelingen: De wisselkoers kan invloed hebben op de winst.

Wat is de toekomstverwachting voor zilver?

Hoewel we niet in een kristallen bol kunnen kijken, kunnen we op basis van huidige trends en economische situaties een aantal voorspellingen doen over de toekomstige waarde van zilver:

 • Instabiliteit op korte termijn is te verwachten vanwege onzekerheden in de wereldwijde economie en politiek.
 • Op de lange termijn kan de vraag naar zilver hoog blijven vanwege het toenemende gebruik in verschillende industrieën zoals hernieuwbare energie en elektronica.
 • Hoewel de zilverprijs momenteel lager is dan die van goud, kan het potentieel hebben voor een aanzienlijke groei in de toekomst gezien zijn diverse toepassingen.

Het investeren in zilver vereist zorgvuldige overweging en onderzoek.

Zilver verkopen

Wat is de waarde van zilver

In dit artikel hebben we geprobeerd uit te leggen wat de waarde van zilver is. We hebben gekeken naar de factoren die de prijs van zilver bepalen. 

Vindt u het nog steeds moeilijk om de waarde van zilver in te schatten? Geen probleem, daar zijn we voor! Kom eens langs bij Juwelier Jos en we kunnen u helpen bij het inschatten van de waarde van uw zilver. 

Ons doel is om u weer naar huis te sturen met een glimlach – in de zekerheid dat u een eerlijke prijs voor uw zilver krijgt. We kijken ernaar uit om u in onze winkel in Gouda te verwelkomen!