Wat is 1 kg zilver waard - Inkoop Goud in Gouda

Wat is 1 kg zilver waard?
Tips en advies over de zilverwaarde

Wat is 1 kg zilver waard? Een vraag die vele mensen zich stellen. Als goud- en zilver verkoper met 40+ jaar ervaring en opleiding als Meester Goudsmid hebben we, Juwelier Jos en zijn team, alle kennis om deze vraag te beantwoorden.

De geschiedenis van de waarde van zilver: een reis door de tijd

Juwelier Jos werkt dagelijks met verschillende edelmetalen zoals zilver en goud. 

Door het vak hebben we niet alleen geleerd over de hedendaagse maar ook over de historische waarde van zilver. 

Als we de geschiedenis en de historische waarde van zilver kunnen begrijpen, kan ons dat misschien helpen om de markttrends van vandaag de dag te begrijpen. 

Laten we samen op een tijdreis gaan.

De oudheid: zilver als betaalmiddel

Zilver was als in de oudheid zeer gewaardeerd en behalve dat het in sieraden en versieringen werd gebruikt, werd het zilver ook als betaalmiddel en valuta gebruikt. 

 • De eerste zilveren munten werden rond 700 v.Chr. door de oude Grieken uitgegeven.
 • Zilver werd gebruikt als de standaard eenheid van handel in het klassieke Athene.
 • Zilver was zelfs belangrijker dan goud in het oude Egypte, waar het meer geassocieerd was met de goden en de onsterfelijkheid.

Middeleeuwen: Zilver in de economie en handel

In de middeleeuwen bleef goud het favoriete edelmetaal van de koningshuizen en de edelen. Zilver bleef ook in die tijd de drijvende kracht in de economie en de handel. 

 • Zilveren munten, zoals de bekende zilverling, dienden als basis van de economie in het middeleeuwse Europa.
 • Met intense mijnbouwactiviteit, voornamelijk in Duitsland en Oostenrijk, bloeide de Europese zilvermarkt.

De moderne tijd: Industriële toepassingen en zilverstandaard

Na de middeleeuwen bleef zilver in trek en in de 19e en 20 eeuw kwamen er steeds meer industriële toepassingen van zilver. De waarde van het zilver fluctueerde en werd o.a. beïnvloed door economische crises en oorlogen. 

 • Tijdens de 19e en vroege 20e eeuw werd de zilverstandaard in verschillende landen gebruikt. Zilver werd gekoppeld aan de waarde van valuta’s.
 • Na de afschaffing van de zilverstandaard is de prijs van zilver veranderlijker geworden. De waarde van het zilver piekt in perioden van economische onzekerheid.
 • Door zijn uitstekende geleidende eigenschappen wordt zilver ook gebruikt in elektronische en fotografische apparatuur. Door meer gebruik van zilver in de industrie wordt de vraag groter. Dit beïnvloedt ook weer de prijs van zilver. 

Juwelier Jos blijft de ontwikkeling van de waarde van zilver volgen. Of u nu zilveren sieraden wil verkopen of kopen, we bieden u deskundig advies. We houden rekening met de huidige marktcondities en de rijke geschiedenis van dit edelmetaal. Heeft u vragen of wilt u zilveren voorwerpen of sieraden verkopen? Komt u langs in onze winkel of maak een afspraak. 

Zilver verkopen

Factoren die de huidige prijs van 1 kg zilver beïnvloeden

Zoals dit ook bij goud het geval is, zijn er verschillende factoren die de prijs van zilver kunnen beïnvloeden. We zullen ze een voor een met u doornemen, zodat u bij een investering in zilver of bij aan- of verkoop van zilver een weloverwogen beslissing kunt nemen. 

Vraag en aanbod

Alles wat verhandeld wordt op de markt is beïnvloed door vraag en aanbod. Zilver wordt gebruikt in verschillende sectoren. U kunt denken aan sieraden, industrie en beleggingen. 

Het aanbod van zilver komt van de mijnindustrie. Hoe groter de productie, hoe groter het aanbod aan zilver. 

Om beter om te gaan met de natuur is het altijd goed om uw zilveren sieraden te “recyclen”. Dit houdt in dat uw oude zilver omgesmolten wordt en opnieuw gevormd wordt tot een ander sieraad of zilveren voorwerp.

Economische indicatoren

De dollar en de waarde van zilver zijn van invloed op elkaar. Is de dollar zwakker dan zullen de zilverprijzen stijgen, en omgekeerd. 

Daarnaast zijn er ook een aantal economische omstandigheden zoals inflatie, rentetarieven en economische groei, die de zilverprijs beïnvloeden. 

Geopolitieke instabiliteit

Zilver (en ook goud) wordt beschouwd als een “veilige haven” investering tijdens een periode van geopolitieke instabiliteit. Dit houdt in dat in een periode van conflicten, politieke onrust of economische instabiliteit, de zilverprijs de neiging kan hebben om te stijgen als beleggers zoeken naar veiligere investeringen. 

Milieufactoren

Factoren zoals mijnbouwproblemen, natuurrampen, of strengere milieuwetgeving kunnen de zilverproductie verstoren en daardoor de prijs opdrijven.

Als u meer wilt weten over de huidige zilverprijs of geïnteresseerd bent in het kopen of verkopen van zilver, komt u dan langs in onze winkel in Gouda. Wilt u zeker weten dat we tijd voor u hebben, maakt u dan via onze website eerst een afspraak. U bent van harte welkom!

3 Manieren om de waarde van 1 kg zilver te bepalen

Juwelier Jos begrijpt dat het verkopen van uw zilveren voorwerpen en sieraden een groot besluit kan zijn. Een van de belangrijkste aspecten bij het nemen van deze beslissing is het kennen van de exacte waarde van uw zilver. Hoe kunt u de waarde bepalen?

1. Zilverkoers op de wereldmarkt

De waarde van zilver fluctueert voortdurend op basis van de internationale marktprijzen. Het is belangrijk om deze tarieven te controleren wanneer u overweegt uw zilver te verkopen.

 • Vraag uw juwelier om de dagkoers: Meestal zal Juwelier Jos de dagkoers gebruiken die wordt vastgesteld door de wereldzilvermarkt.
 • Check online websites: Er zijn verschillende websites die de laatste marktprijzen updaten. U kunt deze gebruiken als een leidraad bij het bepalen van de waarde van uw zilver.

2. Toestand van het zilver

Naast de zilverprijs is ook de conditie van het voorwerp een belangrijke factor. Dit geldt zeker in het geval van munten. 

 • Puurheid: Zilveren voorwerpen zijn vaak een legering met een ander metaal. Het zilvergehalte, gemeten in fijnheid, wordt uitgedrukt als een percentage van het totale gewicht. Hoe hoger de fijnheid, hoe hoger de waarde.
 • Fysieke conditie: Schade, eerdere reparaties of wijzigingen kunnen de waarde van uw zilver verminderen.

3. Zeldzaamheid en verzamelwaarde

Soms kan de verzamelwaarde van een item de materiaalwaarde overschrijden.

 • Ontwerp en maker: Unieke ontwerpen of items gemaakt door bekende zilversmeden kunnen meer waarde hebben.
 • Historische betekenis: Items met een geschiedenis of afkomst kunnen een premium prijs opbrengen.

Juwelier Jos streeft ernaar om u een eerlijke en transparante prijs te bieden voor uw zilveren voorwerpen en sieraden. 

Let wel dat als u zilveren voorwerpen, munten of sieraden inlevert, we u de waarde van het zilver uitbetalen. Het zilver wordt daarna omgesmolten en gebruikt voor nieuwe sieraden. 

Zilveren munten verkopen

Vergelijk van de waarde van zilver tussen verschillende landen

In deze sectie zullen we de wisselkoersen van het zilver tussen verschillende landen vergelijken. 

Het is bekend dat de waarde van zilver fluctueert, net als valuta, afhankelijk van verschillende economische factoren. Als u zilver wilt verkopen, zou Juwelier Jos u aanbevelen om op de hoogte te blijven van deze koersen om de best mogelijke prijs te krijgen.

Vergelijk van zilverprijs per land

De zilverprijs wordt op wereldniveau vastgesteld, maar kan wel enigszins variëren tussen landen. Dit is te wijten aan verschillende factoren, zoals de koopkracht, belastingen, en de aan- en verkoopkosten. Laten we eens kijken naar een aantal landen:

 • V.S. – Het land heeft de grootste zilverreserve ter wereld, waardoor de prijzen hier vaak lager zijn dan in andere landen.
 • China – China is een grote producent en consument van zilver, waardoor de prijzen hier relatief hoog kunnen zijn.
 • Australië – Australië heeft ook belangrijke zilvermijnen, waardoor de prijzen hier over het algemeen stabiel zijn.
 • India – In India wordt zilver vooral gebruikt in sieraden en munten, waardoor er een hoge vraag is en de prijzen vaak hoger liggen.

De invloed van de wisselkoers op de zilverprijs

De wisselkoersen van landen kunnen invloed hebben op de prijs van zilver. Als de lokale valuta stijgt tegenover de Amerikaanse dollar, kan de zilverprijs in die munteenheid dalen, en vice versa. Dit betekent dat als u van plan bent zilver te verkopen in een land als de VS, het gunstig kan zijn als de lokale munteenheid sterk is.

Al met al is het belangrijk geïnformeerd te blijven over de huidige trends en wisselkoersen wanneer u van plan bent zilver te verkopen. Juwelier Jos koopt graag uw zilver aan. 

Wat is 1 kg zilver waard – in het kort

In dit artikel hebben we uitgebreid besproken wat 1 kg zilver waard is en hoe de waarde wordt beïnvloed door verschillende factoren.

Heeft u nog meer vragen?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over zilver of de waarde ervan? Juwelier Jos staat klaar om u te helpen en al uw vragen te beantwoorden. Kom gerust langs in onze winkel of neem contact op via e-mail of telefoon.