Goudprijs inkoop | Veelgestelde vragen | Inkoop Goud Gouda

Veelgestelde vragen

Inkoop Goud en Zilver

We kunnen ons voorstellen dat je een aantal vragen hebt voor je goud of zilver bij ons komt inleveren. Om je alvast te helpen met het beantwoorden van deze vragen, vind je op deze pagina antwoord op de veelgestelde vragen. 

Welke prijs krijg ik voor mijn goud?

De prijs die u ontvangt voor uw goud is afhankelijk van de huidige goudkoers, het gewicht van uw goud en het aantal karaat waaruit uw gouden sieraden of gebruiksvoorwerpen bestaan. De goudkoers is fluctuerend en verschilt per uur. Het kan dus zijn dat u ’s ochtends een andere prijs voor uw goud krijgt dan op dezelfde dag op een ander moment.

Wat betekent een fluctuerende goudkoers?

Een fluctuerende goudkoers betekent dat de goudkoers wisselend is. De goudkoers wisselt elk uur. Daarom kunt u op het ene moment  meer waarde voor uw oude goud ontvangen dan op een ander moment.

Hoe werkt de rekentool?

Via onze rekentool kunt u op elk gewenst moment zelf uitrekenen wat uw oude goud waard is. U kunt thuis uw goud op een keukenweegschaal wegen en het gewicht invullen in onze rekentool. U ziet dan precies wat u op dat moment voor uw goud krijgt. Houdt u er daarbij wel rekening mee dat een keukenweegschaal nooit zo accuraat is als onze geijkte weegschaal en u met de rekentool dus slechts een indicatie krijgt van de prijs. Via onze rekentool ziet u ook het verschil tussen 14, 18 en 21 karaat. Zelf kunt u niet testen hoeveel karaat uw oude goud is, maar u heeft wel direct een indicatie van de gehaltes en de bijbehorende prijzen op dat moment.

Hoe werkt het als ik mijn goud wil inleveren?

U kunt uw goud meenemen naar onze winkel of Edelsmederij. De goudsmid bekijkt uw goud om te bepalen of het echt goud is of niet. Het goud dat echt is wordt vervolgens getest om te bepalen wat het gehalte goud (karaat) is. Vervolgens wordt het geheel bij elkaar opgeteld en verteld de goudsmid wat uw goud op dat moment waard is. U kunt er vervolgens voor kiezen om uw goud wel of niet bij ons in te leveren. De waardebepaling is altijd vrijblijvend en kosteloos en u bent nergens toe verplicht.

Hoe wordt de waarde van mijn goud bepaald?

De waarde van uw goud hangt af van een aantal factoren. Het totale gewicht, het aantal karaat en de goudkoers die op dat moment leidend is.

Hoe wordt bepaald hoeveel karaat mijn goud is?

Wij bepalen het gehalte goud  door het goud te testen. De goudsmid zal per sieraad kijken wat het gehalte is. Dit wordt gedaan door een stukje van het sieraad over een toetssteen te krassen. Dit beschadigd het sieraad heel minimaal en de krasjes zijn bijna niet te zien met het blote oog. Op de toetssteen blijven hierdoor een aantal krasjes staan. Er wordt vervolgens een druppel vloeistof over een klein deel van de krasjes gedruppeld. Verdwijnt de kras? Dan is dit niet het juiste gehalte. Blijft de kras staan onder de druppel vloeistof? Dan is dat het juiste gehalte. We hebben vloeistoffen om 8, 14, 18 en 21,6 karaat goud te testen. In sommige sieraden staat een goudstempel die het gehalte goud aangeeft. De goudsmid kan dan direct de juiste vloeistof pakken en testen of het gehalte klopt. Staat er geen stempel in het sieraad? Dan begint de goudsmid meestal met de 14 karaat vloeistof, omdat dit gehalte het meest voorkomt in sieraden.

Hoe weet ik dat ik de beste prijs krijg voor mijn goud?

Wij zijn volledig transparant in de prijs die wij geven. Door de online rekentool kunt u direct uitrekenen wat uw oud goud waard is. U kunt op verschillende momenten de rekentool inzetten om het verschil in prijs te zien. Daarnaast hanteren wij een marge van 5% van smeltverlies. Dit zit in de prijs inbegrepen.

Hoe wordt bepaald of zilver echt is?

Er wordt bepaald of zilver echt is door het te testen. Dit wordt gedaan door een stukje van het sieraad over een toetssteen te krassen. Dit beschadigd het sieraad heel minimaal en de krasjes zijn bijna niet te zien met het blote oog. Op de toetssteen blijven hierdoor een aantal krasjes staan. Er wordt vervolgens een druppel vloeistof over de krasjes gedruppeld. Wordt de vloeistof helder rood? Dan is het zilver. Wordt het niet rood? Dan is het onedel en geen zilver.

Wat is het verschil tussen 14, 18, 21 en 24 karaat?

Met karaat goud wordt aangegeven hoeveel puur goud er in een sieraad zit. In een sieraad kan een stempel staan dat aangeeft hoeveel puur goud er in verwerkt is, maar dit is niet altijd het geval. Daarom wordt het gehalte goud altijd getest voordat het ingekocht wordt.

24 karaat goud betekent dat het om puur goud gaat, het bevat 99,99% goud. Puur goud is heel erg zacht, daardoor is het erg buigzaam en ook zeer gevoelig voor slijtage. Door het toevoegen van andere metalen wordt het goud harder gemaakt. Op die manier ontstaan de andere verschillende goudgehaltes en verschillende kleuren. Sieraden van 24 karaat goud komt u vrijwel niet tegen, het goud is gewoonweg te zacht om sieraden van te maken. Door het goud harder te maken, kan het beter bewerkt worden. Ook zal het sieraad minder snel slijten. Daarom worden sieraden voornamelijk in 14 en 18 karaat goud geproduceerd.

21 karaat goud bevat 87,5% puur goud en overige metalen. 18 karaat goud bestaat voor 74,8% uit puur goud, het overige deel is gemaakt van andere materialen. 14 karaat goud bestaat uit 58.2% puur goud, ook hier is het overige deel andere metalen. Vanwege die percentages noemen we 14 karaat goud ook wel 585 goud en wordt 18 karaat goud met de cijfers 750 aangeduid.

Wat voor soorten goud of zilver kan ik inleveren?

U kunt alle soorten goud en zilver inleveren, mits het echt is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: sieraden, munten, dasspelden, manchetknopen, broches, bestek, broodmanden, theepotten, suikerpotten of andere gouden of zilveren gebruiksvoorwerpen.

Als ik niet zeker weet of mijn sieraden echt goud of zilver zijn, kan ik ze dan laten controleren?

U kunt uw sieraden of gebruiksvoorwerpen altijd vrijblijvend en kosteloos laten controleren en testen door één van onze gespecialiseerde goudsmeden. Aan de hand van het gewicht, het aantal karaat en de huidige goudkoers wordt de prijs bepaald. U bepaalt vervolgens zelf of u wel of niet akkoord gaat.

Worden stenen ook meegewogen en krijg ik dit uitbetaald?

Stenen worden niet meegewogen en worden dus ook niet uitbetaald. Als stenen makkelijk eruit te halen zijn of los zitten zullen we deze verwijderen voordat we het sieraad wegen. Als dit niet mogelijk is, bepalen we het gewicht van de stenen en wordt dit van het eindgewicht afgehaald. Heeft u dure edelstenen of briljanten in een sieraad zitten die u graag terug wilt? We kunnen deze voor u verwijderen, maar dit gebeurt op eigen risico. Er bestaat namelijk een groot risico dat stenen breken als ze verwijderd worden. Ook betaalt u kosten om de stenen te verwijderen uit het goud. De prijzen hiervoor liggen tussen de €10 en €40, afhankelijk van de grootte en de moeilijkheid van de te verwijderen stenen.

Worden uurwerken meegewogen in gouden horloges en krijg ik dit uitbetaald?

Uurwerken en andere onderdelen uit horloges die niet echt goud of zilver zijn, worden eerst gedemonteerd voordat het horloge gewogen wordt. Alleen de gouden en zilveren onderdelen van het horloge worden gewogen en hiermee wordt de uiteindelijke prijs bepaald.

Kan ik tanden met goud inleveren?

U kunt ook tanden met goud bij ons inleveren. Wij zullen het goud van de tand afhalen voordat wij het goud kunnen wegen en een prijs voor u kunnen bepalen.

Als oud goud erg vies is, kan ik het dan wel inleveren?

U kunt elk goud of zilveren sieraad of gebruiksvoorwerp bij ons inleveren. Als een sieraad of gebruiksvoorwerp erg vies is, wordt hier rekening mee gehouden tijdens het wegen. Er wordt een klein deel van het gewicht niet meeberekend in de prijs omdat het vuil gewicht in beslag neemt.

Kunnen oude en kapotte sieraden ook ingeleverd worden?

Alle sieraden en gebruiksvoorwerpen in het goud of zilver kunt u bij ons inleveren. Het maakt niet uit of een sieraad oud of kapot is omdat het omgesmolten wordt.

Kan ik munten, dasspelden, manchetknopen, broches, bestek, broodmanden, theepotten, suikerpotten en andere gouden of zilveren gebruiksvoorwerpen bij jullie inleveren?

U kunt elk goud of zilveren sieraad of gebruiksvoorwerp bij ons inleveren, ongeacht wat het is en hoe groot het is.

Als ik besluit mijn oud goud/zilver bij jullie in te leveren, hoe word ik dan uitbetaald?

Als u ervoor kiest om uw oude goud of zilver bij ons in te leveren, dan heeft u twee opties.

Contant geld
U kunt allereerst kiezen voor contant geld. Aan de hand van de huidige goudkoers, het gewicht en het gehalte goud (14, 18 of 24 karaat) wordt het bedrag bepaald dat u ontvangt.

Nieuw sieraad
U kunt ook kiezen voor korting. U kunt een nieuw sieraad uitzoeken in onze winkel of een nieuw sieraad laten maken van uw oude goud. U ontvangt dan 20% extra waarde bovenop de waarde van uw oud goud omdat u het bedrag direct weer bij ons besteed.

Voorbeeld: U heeft 10 gram oud goud met een gehalte van 14 karaat. De goudkoers is op dat moment €25 per gram. U ontvangt €250 contant geld als u kiest voor deze optie. Besluit u om iets nieuws te kopen in onze winkel of een nieuw sieraad te laten maken van uw oude goud? Dan kunt u hiervoor €300 besteden. U ontvangt hiervoor een cadeaubon en geen contant geld.

U kunt er ook kiezen om een deel van uw goud in te leveren voor contant geld en van het overgebleven deel een nieuw sieraad te laten maken.

Kan ik ook iets nieuws laten maken van mijn oude goud of zilver?

U kunt zeker iets nieuws laten maken van uw oude goud of zilver. Onze kracht ligt in het ontwerpen en vervaardigen van unieke en persoonlijke sieraden. In onze Edelsmederij in Gouda worden alle sieraden getekend en ontworpen met een speciaal 3D tekenprogramma. Daarna worden ze met 3D printer geprint en gegoten. Daarna wordt het sieraad afgewerkt. Omdat wij het gehele productieproces in huis doorlopen zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Ieder sieraad dat wij op maat maken is uniek en kan volledig gepersonaliseerd worden naar uw wensen en smaak.

Besluit u om van uw oude goud iets nieuws te laten maken? Dan ontvangt u 20% extra waarde bovenop de waarde van uw oude goud.

Voorbeeld: U heeft 10 gram oud goud met een gehalte van 14 karaat. De goudkoers is op dat moment €25 per gram. Omdat u besluit een nieuw sieraad te laten maken van uw oude goud, ontvangt u 20% extra waarde. U kunt dan dus €300 besteden aan een nieuw sieraad.

Vaak kunt u uw oude goud volledig gebruiken voor het maken van een nieuw sieraad. U betaalt dan alleen de maakkosten van €250. Heeft u meer oud goud dan wij nodig hebben om het sieraad voor u te maken? Dan krijgt u het oude goud terug of u kunt het weer bij ons inleveren. Het bedrag dat u hiervoor krijgt halen wij dan van de maakkosten af.

Wat is het beste moment om mijn goud in te leveren?

Het beste moment om uw goud te verkopen is als de goudkoers hoog staat. Dit valt vooraf niet te voorspellen. De hoogte van de goudkoers heeft te maken met vraag en aanbod en economische variabelen. U kunt zelf via de rekentool kijken wanneer de goudkoers hoog is en daar uw keuze op baseren.

Wat gebeurt er met het goud of zilver dat ik inlever?

Het goud dat u inlevert gebruiken wij om nieuwe sieraden mee te maken. Goud is een duurzaam materiaal dat al honderden jaren staat voor waarden en zuiverheid. Het materiaal wordt door zijn waardevolle eigenschappen steeds hergebruikt, zonder kwaliteitsverschil. Juwelier Jos is sinds 2018 gecertificeerd als Fairtrade goudsmid. Hiermee wordt bedoeld dat wij goud duurzaam hergebruiken en daarmee maatschappelijk ondernemen. Daarnaast bewaakt het keurmerk de leef- en werkomstandigheden van de mijnarbeiders die goud winnen. Het door Juwelier Jos aangekochte gesmeden goud heeft het Fairtrade certificaat. U, als klant, heeft de garantie dat het door u gekochte sieraad of horloge met veilig en verantwoord gewonnen goud is vervaardigd en tevens een eerlijk verhandeld kwaliteitsproduct is.

Hoe voorkomen jullie dat jullie gestolen goud of zilver inkopen?

We maken standaard een kopie van het identiteitsbewijs van iedereen die bij ons oud goud inlevert. Daarnaast wordt al het ingekochte goud geregistreerd bij de politie. Dit is wettelijk verplicht en voorkomt dat er gestolen goederen ingekocht worden.

Oud goud

Algemene informatie

Wat zijn jullie openingstijden?

Maandag: 09:00 uur – 17:00 uur
Dinsdag: 09:00 uur – 17:30 uur
Woensdag: 09:00 uur – 17:30 uur
Donderdag: 09:00 uur – 17:30 uur
Vrijdag: 09:00 uur – 17:30 uur
Zaterdag: 09:00 uur – 17:00 uur
Zondag: Gesloten

Hoe kan ik bij jullie winkel komen?

Parkeren parkeerterrein Klein Amerika
Onze winkel is gevestigd in het centrum van Gouda. U kunt op 5 minuten loopafstand uw auto parkeren op parkeerterrein Klein Amerika. U kunt hier parkeren op maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 21.00 uur. Het tarief per uur is € 1,70 en per 24 uur € 8,00.

Het adres van Klein Amerika:
Klein Amerika 30
2806 CA
Gouda

Routebeschrijving

Met de auto​
Voer in uw navigatie het volgende adres in: Klein Amerika 30 in Gouda. Als u geparkeerd heeft en het parkeerterrein afloopt richting de stad, loopt u over het zebrapad en een brug de stad in. Loop alsmaar rechtdoor. U vindt Juwelier Jos aan het einde van deze straat (Lange Tiendeweg) aan de rechterkant, net over het laatste bruggetje. Juwelier Jos zit tegenover de kaasboer en de slager.

Met het openbaar vervoer
Neem de trein of bus naar station Gouda Centraal. Voer in Google Maps het adres van Juwelier Jos (Lange Tiendeweg 17) in en loop in 10 minuten naar de winkel.

Neem de trein of bus naar station Gouda Centraal. Stap uit bij de centrumkant. Loop richting het centrum via de Kleiweg (de grote winkelstraat). U komt op een gegeven moment uit op de markt, met het stadhuis in het midden. Sla linksaf en loop langs alle restaurants en terrasjes. Aan het einde van deze straat ziet u aan de linkerkant de lingeriewinkel Livera. U kunt dan een klein straatje links in of een bredere straat rechts. Ga rechts en volg de weg. Sla de hoek om. U bent nu op de Lange Tiendeweg. Loop een klein stukje door. Juwelier Jos zit aan uw linkerhand, tegenover de kaasboer en de slager.

Kan ik in de buurt makkelijk parkeren?

Parkeren parkeerterrein Klein Amerika
Onze winkel is gevestigd in het centrum van Gouda. U kunt op 5 minuten loopafstand uw auto parkeren op parkeerterrein Klein Amerika. U kunt hier parkeren op maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 21.00 uur. Het tarief per uur is € 1,70 en per 24 uur € 8,00.

Het adres van Klein Amerika:
Klein Amerika 30
2806 CA
Gouda

Maak vandaag nog een afspraak en kom naar onze winkel in Gouda

Selecteer de voor u gewenste datum en tijd. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar [email protected] of bellen naar 0182 – 786 338.