Prijs van zilver per gram - Inkoop Goud in Gouda

Prijs van zilver per gram: 
de actuele waarde en historische trends

Wat is de huidige prijs van zilver per gram? 

Dat is de vraag die veel mensen zich stellen. Welkom bij Juwelier Jos, met meer dan 40 jaar ervaring als goud- en zilverinkoper en Meester Goudsmid, help ik u graag verder. 

Lees verder en ontdek meer over de zilverprijzen. Niet alleen de huidige prijzen, maar ook de factoren die de prijzen beïnvloeden.

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

De evolutie van de historische prijs van zilver per gram in Nederland

Als een vooraanstaand goud- en zilver in- en verkoper in Nederland, volgt Juwelier Jos met grote interesse de fluctuatie en ontwikkeling van de zilverprijs. De prijs van zilver per gram heeft een boeiende geschiedenis in Nederland en heeft diverse omslagen doorgemaakt de jaren heen. 

Als investeerder en als geïnteresseerde kan het nuttig zijn te begrijpen hoe en waarom deze prijzen fluctueren.

 

De eerste vermelding van de zilverprijs in Nederland

Helaas is er weinig meer terug te vinden over hoe de prijzen van zilver waren gedurende de tijd in de middeleeuwen. Pas later, in de 19e eeuw, vinden we nauwkeurige vermeldingen over de zilverprijs. In die tijd begon de prijs ook erg te stijgen.

Het zilverstandaardtijdperk

Midden 19e eeuw werd er voor het eerst een “zilverstandaard” ingevoerd. Zilver werd daarmee als betaalmiddel en meeteenheid voor handel en economie erkend. De standaardisatie zorgde voor een stijging van de waarde van zilver in de wereld. 

De kenmerken van deze periode omvatten:

 • De opname van zilver in munten die werden gebruikt als legaal betaalmiddel
 • Internationale handelsovereenkomsten die gebaseerd waren op de zilverwaarde
 • Een piek in de vraag naar zilver, wat leidde tot hogere prijzen.

De moderne zilverprijs

Toen in de tweede helft van de 20e eeuw de zilverstandaard opgeheven werd, begon de zilverprijs te fluctueren op basis van vraag en aanbod op de markt. 

De kenmerken van deze periode waren:

 • Zilver werd en wordt gebruikt in een breed scala aan industriële toepassingen
 • De waarde van zilver wordt niet langer bepaald door wettelijke reguleringen
 • Hoogte- en dieptepunten van de prijs worden beïnvloed door economische situaties en wereldgebeurtenissen.

Juwelier Jos volgt de prijzen en trends van zilver in Nederland nauwlettend. Als u bij ons komt om uw zilver te verkopen, kunnen we u de actueelste prijs aanbieden. 

Zilveren munten verkopen

Welke factoren beïnvloeden de prijs van zilver per gram?

Dezelfde factoren die de prijs van goud beïnvloeden, beïnvloeden ook de prijs van zilver. Zo zal de prijs van zilver dagelijks fluctueren, beïnvloed door factoren die variëren van economische, geopolitieke en zelfs atmosferische omstandigheden. 

Als u overweegt om te investeren in zilver, of als u gewoon nieuwsgierig bent naar wat de markt drijft, is het belangrijk om deze factoren te kennen. We zullen u wat verdere uitleg over de factoren geven:

 

Economische gegevens

Economische gegevens kunnen een wezenlijk invloed hebben op de prijs van zilver, net als bij elke andere grondstof. Bijvoorbeeld:

 • Productiecijfers: Als zilvermijnen melding maken van hogere productie, kan dit druk zetten op de zilverprijs omdat er meer aanbod is op de markt.
 • Vraag en aanbod: De vraag naar zilver voor industriële toepassingen, sieraden en beleggingen kan de prijs doen stijgen.
 • Overheidsbeleid: Overheidsreguleringen of handelsbeleid kunnen de dynamiek van vraag en aanbod verstoren, wat de prijs kan beïnvloeden.

 

Geopolitieke omstandigheden 

Instabiliteit van een land of politieke onrust kan de prijs van zilver beïnvloeden. Dit kan gebeuren als onzekerheid investeerders ertoe brengt om veilige activa zoals zilver op te zoeken. Voorbeelden hiervan zijn: 

 • Politieke onrust: Gebeurtenissen zoals oorlogen, verkiezingen, of zelfs referenda kunnen volatiliteit in de markt veroorzaken.
 • Regelgevende veranderingen: Overheidsbeslissingen met betrekking tot zilvermijnbouw of handel in zilver kunnen de prijzen opdrijven of naar beneden drukken.

 

Valutaschommelingen

Dit kan als een verrassing komen, maar ook een verandering in valuta kan de zilverprijs beïnvloeden. Dit is omdat zilver (net zoals goud) verhandeld wordt in dollars. Dus, als de dollar in waarde stijgt, zal de prijs van zilver dalen. Het omgekeerde is ook het geval. Daalt de dollar in waarde, dan zal de prijs van zilver stijgen. Daarom is het van heel belangrijk om de markt voor vreemde valuta in de gaten te houden om op het juiste moment uw zilver te kopen of te verkopen.

Juwelier Jos staat altijd klaar om u te helpen bij de verkoop van uw zilveren voorwerpen en sieraden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u nog vragen heeft over de prijs van zilver.

Hoe wordt de prijs van zilver per gram berekend?

Wanneer u waardevolle zilveren items wilt verkopen, is het nuttig om te begrijpen hoe de prijs ervan wordt bepaald. Juwelier Jos biedt u transparantie en expertise in het beoordelen van de waarde van uw zilver. 

Welke factoren dragen bij aan het bepalen van de prijs van zilver per gram?

De belangrijkste factoren voor het berekenen van de zilverprijs
 

 • Internationale zilvermarktprijzen: De wereldwijde markt voor edelmetalen is constant in beweging. Dit zorgt ervoor dat de prijs van zilver ook fluctueert. Juwelier Jos controleert voortdurend de huidige zilverprijzen op de markt om ervoor te zorgen dat u een eerlijke prijs voor uw zilver ontvangt.
 • Zilverzuiverheid: Zuiver zilver is relatief zacht en wordt vaak gemengd met andere metalen om het sterker te maken, zeker als het gebruikt gaat worden voor sieraden. Het percentage in een voorwerp dat puur zilver is, wordt uitgedrukt in karaat. Zo zal  925k zilver 92,5% zuiver zilver bevatten. Als u uw zilveren sieraden of voorwerpen bij Juwelier Jos inlevert, zullen we deze testen om de zuiverheid nauwkeurig te bepalen.
 • Gewicht van het zilver: Het berekenen van de prijs per gram vereist dat de sieraden en voorwerpen nauwkeurig worden gewogen. Het totale gewicht heeft een directe invloed op de totale waarde.

 

Het proces bij Juwelier Jos

Juwelier Jos maakt het proces van zilververkoop eenvoudig en transparant. Onze goudsmeden zullen uw zilveren voorwerpen en sieraden beoordelen met behulp van gespecialiseerde apparatuur om de zilverzuiverheid en het gewicht te bepalen. Dan worden deze gegevens vermenigvuldigd met de zilverprijs en komen we tot een eerlijk en nauwkeurig aanbod.

Het overeengekomen bedrag kan direct op uw bankrekening gestort worden, of u kunt het bedrag gebruiken om een nieuw sieraad uit te kiezen. 

Zilver verkopen

Waarom investeren in zilver per gram een verstandige keuze kan zijn

Het investeren in fysieke edelmetalen zoals zilver en goud is niets nieuws. Al jarenlang zien beleggers en spaarders edelmetalen als een veilige en betrouwbare investeringsmogelijkheid. Maar wist u dat het investeren in zilver per gram een bijzonder interessante keuze kan zijn? Juwelier Jos legt uit waarom.

 

Het nut en de waarde van zilver

Zilver is een heel handig en ook veelzijdig edelmetaal. Het wordt niet alleen gebruikt voor sieraden en munten, maar ook veel in de industrie. Denk aan het maken van zonnepanelen en elektronica. Omdat zilver voor zoveel dingen gebruikt wordt, blijft het waardevol, zelfs als het economisch minder goed gaat. Daarom kan het investeren in zilver per gram helpen om uw geld te spreiden en een bescherming te bieden tegen economische ups en downs.

 

Zilver is toegankelijk

In vergelijking met goud is zilver relatief goedkoop. Dit maakt het een toegankelijke vorm van investeren, ook voor mensen met een kleiner budget. Het kopen van zilver per gram maakt het nog gemakkelijker om in deze markt in te stappen. De initiële investeringskosten zijn namelijk niet zo hoog als bij goud.

 

De kracht van zilver

Hoewel de prijs van zilver historisch gezien minder stabiel is dan de prijs van goud, kan deze mindere stabiliteit ook kansen bieden. Als u bereid bent om de zilvermarkt nauwgezet in de gaten te houden en slim te kopen wanneer de prijzen laag zijn, kan zilver een aanzienlijk rendement op uw investering opleveren.

 

Investeren in zilver per gram is een verstandige keuze om volgende redenen:

 • De veelzijdige toepassingen van zilver zorgen voor een stabiele waarde.
 • Zilver is relatief goedkoop en daarmee toegankelijk voor een breed publiek.
 • De (in)-stabiliteit van de zilverprijs kan investeringskansen bieden.

Vergelijking van de prijs van zilver per gram met andere edelmetalen

Er zijn verschillende manieren om ons geld te laten groeien en veel bezittingen te verzamelen. Een van de veiligste methoden is door te investeren in edelmetalen zoals goud, zilver, platina en palladium. We zullen voor u kijken hoe de prijs van zilver per gram zich verhoudt tot de prijzen van andere edelmetalen.

Vergelijking met de prijs van goud

 • Goud is duurder dan zilver. De prijs van goud is behoorlijk stabiel en wordt niet gemakkelijk beïnvloed door de marktbewegingen, waardoor het een van de beste investeringskeuzes is voor edelmetaal. 
 • De prijs van zilver per gram is veel lager dan de prijs van goud, wat betekent dat zilver een toegankelijker investeringsoptie kan zijn voor mensen met een beperkt budget.

Vergelijking met de prijs van platina

Net zoals bij goud, is ook de prijs van platina hoger dan de prijs van zilver per gram. 

Platina is echter zeldzamer dan zowel goud als zilver, waardoor het een van de duurste edelmetalen op de markt is.

Vergelijking met de prijs van palladium

De prijs van palladium is de afgelopen paar jaren aanzienlijk gestegen, waardoor het momenteel, samen met platina, een van de kostbaarste edelmetalen op de markt is. 

In tegenstelling tot zilver kent palladium echter meer instabiliteit op de markt, wat kan resulteren in snelle prijsschommelingen.

Juwelier Jos biedt niet alleen de beste prijzen voor uw zilver, maar ook de beste service. We staan voor eerlijkheid, transparantie en professionaliteit. Neem contact op met ons voor de actuele prijs van zilver per gram en andere edelmetalen of maak gebruik van onze rekentool.

Goudbaren

Prijs van zilver per gram – in het kort

In dit artikel heeft u gezien hoe de prijs van zilver per gram fluctueert en hoe de prijs wordt bepaald. Het is duidelijk dat, hoewel er veel variabelen zijn om in overweging te nemen, een goed begrip van de markt u in de optimale positie kan plaatsen om op het juiste tijdstip te investeren of te verkopen.

We helpen u te begrijpen hoe de prijs van zilver per gram wordt bepaald, maar we helpen ook bij het waarderen en taxeren van uw eigen stukken. Als u uw zilver wilt verkopen, zullen we u een eerlijke prijs aanbieden.

Ons team staat voor u klaar!