Hoeveel is zilver waard per gram? Ontdek het hier!

Hoeveel is zilver waard per gram?
Ontdek het hier en beleg slim!

Heeft u zich weleens afgevraagd: Hoeveel is zilver waard per gram? In dit artikel geven we u graag een antwoord op deze vraag. Als juwelier met meer dan 40 jaar ervaring houden we dit dagelijks in de gaten en krijgt u een antwoord op al uw vragen rondom zilver.

Zilverprijzen: Wat zegt de huidige markt?

In deze tijden van economische veranderingen zijn investeerders steeds meer geïnteresseerd in de waarde van edelmetalen. Wij, als Juwelier Jos, weten dat veel mensen geïnteresseerd zijn in goud en zilver, vanwege het potentieel om waarde te behouden in tijden van economische instabiliteit. In dit artikel verkennen we de huidige trends van zilverprijzen, de factoren die de prijs beïnvloeden en de relatie tussen zilver en goud.

De recente ontwikkelingen van de zilverprijs

 • Momentopname: De prijs van zilver is de afgelopen jaren gestegen, en volgens vele analisten is deze trend opwaarts.
 • Volatiliteit: Zilverprijzen kunnen erg volatiel zijn vanwege de kleinere markt, lagere marktliquiditeit, vraag en levering van zilver.
 • Onderliggende kracht: Ondanks periodes van volatiliteit blijft zilver vaak goed presteren in vergelijking met andere grondstoffen en valuta.

Factoren die de zilverprijzen beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van zilver:

 • Industrie: Zilver wordt veel gebruikt in industriële toepassingen. Sterke economische groei kan de vraag naar zilver vergroten, wat kan leiden tot hogere prijzen.
 • Beleggerssentiment: Beleggers wenden zich vaak tot zilver als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid, die de prijs kan opdrijven.
 • Vraag/aanbod dynamiek: Wanneer de productie van zilver daalt of de vraag toeneemt, kan de prijs stijgen.
 • Waarde van de dollar: Omdat zilver, net als andere grondstoffen, wordt geprijsd in Amerikaanse dollars, kan een zwakkere dollar de prijs van zilver doen stijgen.

De relatie tussen vraag en aanbod in de zilvermarkt

De zilvermarkt wordt, net als iedere andere markt, beïnvloed door de basisprincipes van vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar zilver het aanbod overtreft, stijgen de prijzen vaak. Dit kan het geval zijn in tijden van economische onzekerheid, wanneer investeerders zich wenden tot veilige havens zoals edelmetalen.

Hoe de prijs van goud, zilver beïnvloedt

Zilver en goud hebben een historische relatie, vaak bewegen hun prijzen in tandem. Wanneer de goudprijs stijgt, volgt de zilverprijs vaak. Dit komt doordat beleggers zilver vaak zien als een betaalbaarder alternatief voor goud. Echter, deze relatie is niet vast en verschilt in diverse marktomstandigheden.

Door de krachten die de zilverprijzen sturen te begrijpen, kunt u beter investeren en profiteren van de mogelijkheden die de zilvermarkt biedt.

Berekening van de waarde van zilver per gram

Als erkende goud en zilver verkoper, krijgen we veelal de vraag hoe de waarde van zilver per gram wordt berekend. Dit wordt grotendeels bepaald door het zuiverheidspercentage van het zilver en de actuele wisselkoers. In dit artikel leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat.

Zuiverheidspercentage van het zilver

Het zuiverheidspercentage speelt een cruciale rol bij het bepalen van de waarde van zilver. Niet al het zilver is puur, soms is het vermengd met andere metalen. De mate van zuiverheid wordt uitgedrukt in duizendsten. Zuiver zilver heeft bijvoorbeeld een zuiverheid van 999/1000.

Om de waarde van uw zilver te berekenen, heeft u het volgende nodig:

 • De huidige prijs van zilver per gram 
 • Het gewicht van het zilveritem 
 • Het zuiverheidspercentage van het item

De eenvoudigste manier om dit te doen is door de prijs per gram te vermenigvuldigen met het gewicht. Vervolgens moet u dit vermenigvuldigen met het zuiverheidspercentage om de uiteindelijke waarde te krijgen.

De wisselkoers van de munteenheid begrijpen

Het is ook belangrijk om de huidige wisselkoers te begrijpen bij het bepalen van de waarde van uw zilver. Dit komt doordat de prijs van edelmetalen vaak wordt uitgedrukt in dollars. Als u de prijs in euro’s wilt weten, kunt u de dollarwaarde van het zilver omzetten naar euro’s met behulp van de huidige wisselkoers.

Onthoud goed dat zilverkoersen en wisselkoersen voortdurend veranderen door vraag en aanbod op wereldwijde markten. Het is dus essentieel om een betrouwbare bron te gebruiken en de koersen regelmatig te controleren.

Of u nu zilver wilt kopen of verkopen, het is belangrijk om een duidelijk begrip te hebben van de factoren die de prijs beïnvloeden. Door het zuiverheidspercentage en de huidige wisselkoers in de gaten te houden, kunt u een nauwkeurige berekening maken van de waarde van uw zilver per gram.

  Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

  Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

  De invloed van historische gebeurtenissen op de zilverprijs

  Als juwelier zijn we niet alleen geïnteresseerd in de huidige zilverprijs, maar ook in de geschiedenis van zilver. Gebeurtenissen zoals oorlogen, economische recessies en technologische vooruitgang hebben een aantoonbare impact op de zilvermarkt aangetoond. In dit artikel willen we enkele voorbeelden uit de geschiedenis belichten waar de zilverprijs dramatisch veranderde.

  Oorlogen en hun impact op de zilverprijs

  Oorlogen hebben een grote invloed gehad op de zilvermarkt. De reden hiervoor is vaak van economische aard:

  • Tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog steeg de vraag naar zilver vanwege de behoefte aan oorlogsmateriaal. Dit leidde tot een verhoging van de zilverprijs.
  • De Vietnamoorlog veroorzaakte een enorme inflatie in de VS, wat leidde tot een sterke stijging van de zilverprijzen.

  Economische recessies en de zilverprijs

  Ook economische recessies kunnen van invloed zijn op de zilverprijs. Tijdens een recessie zoeken mensen vaak naar veilige havens voor hun geld, zilver kan één van die veilige havens zijn.

  • Tijdens de economische crisis van 2008 bleken edelmetalen zoals zilver een stabiele investering te zijn, wat resulteerde in hogere zilverprijzen.
  • De economische recessie veroorzaakt door de COVID-19 pandemie in 2020 leidde ook tot een stijging van de zilverprijs.

  Technologische vooruitgang en de zilverprijs

  Het is belangrijk om op te merken dat ook technologische vooruitgang een invloed heeft op de zilverprijs. Zilver wordt in veel moderne technologieën gebruikt, waardoor de vraag ernaar stijgt.

  • De opkomst van digitale fotografie en de daling van de vraag naar zilver in fotografie heeft het aanbod van zilver op de markt verminderd.
  • De groeiende zonne-energie-industrie maakt veelvuldig gebruik van zilver in zonnepanelen, wat de vraag ernaar verhoogt.

  Zoals u kunt zien, wordt de zilverprijs beïnvloed door veel factoren. Neem vandaag nog contact met ons op voor een eerlijke en accurate prijs voor uw zilver.

  Puur zilver in zilveren baren die ieder 1 kilo wegen.

  Zilver als investeringsmiddel: De voordelen, risico’s en voorspellingen

  Zilver is een geliefd investeringsmiddel dat vaak over het hoofd wordt gezien door goud. Hoewel goud bekend staat om zijn sierlijke glans en historische waarde, zijn er een aantal indrukwekkende voordelen die zilver tot een interessante investeringsmogelijkheid maken. In dit artikel bespreken we verder de voordelen en risico’s van het investeren in zilver en hoe de waarde van zilver zich verhoudt tot andere investeringsmiddelen zoals goud.

  De voordelen van het investeren in zilver

  Zilver biedt een aantal significante voordelen als investeringsmiddel. Deze voordelen zijn onder andere:

  • Betaalbaarheid: Zilver is over het algemeen goedkoper dan goud, wat betekent dat het voor beginnende investeerders toegankelijker is.
  • Industrieel gebruik: Zilver wordt op grote schaal gebruikt in de industrie, wat bijdraagt aan de vraag en de waarde verhoogt.
  • Beleggingsdiversificatie: Zilver kan helpen uw portefeuille te diversifiëren en het risico te spreiden.

  Risico’s van het investeren in zilver

  Elke investering, inclusief zilver, heeft zijn risico’s. Het is essentieel om deze te begrijpen voordat u besluit te beleggen:

  • Prijsvolatiliteit: De prijs van zilver kan volatiel zijn, wat betekent dat de waarde van uw investering kan dalen.
  • Opslag- en verzekeringskosten: Fysiek zilver moet veilig worden opgeslagen en verzekerd worden, wat extra kosten met zich meebrengt.

  Zilver in vergelijking tot andere investeringsmiddelen

  In vergelijking met goud kan zilver soms worden gezien als het “ondergewaardeerde” metaal. Hoewel goud historisch gezien vaak een hogere prijs heeft, is zilver nog steeds een waardevolle en bruikbare grondstof. Bovendien maakt de lagere prijs van zilver het meer toegankelijk voor beleggers met een beperkt budget.

  De toekomst van de zilvermarkt voorspellen

  Het voorspellen van de toekomstige waarde van zilver kan complex zijn. Echter, door rekening te houden met economische indicatoren, de vraag- en aanboddynamiek en de historische prijstrends, kunt u een weloverwogen inschatting maken van hoe de zilvermarkt zich zou kunnen ontwikkelen.

  Zilver verkopen: Een inzichtvolle gids

  Als u van plan bent om uw ongewendste of oud zilver te verkopen, dan hopen we dat dit artikel van toegevoegde waarde is. Wij willen dat u zich comfortabel en geïnformeerd voelt bij het verkopen van uw zilver. Of u nu oude sieraden, munten of zilveren voorwerpen heeft, het is belangrijk om een idee te hebben van het gewicht, de zuiverheid en de huidige zilverprijs. Zo kunt u alvast een inschatting maken wat uw zilver waard is en of u het wilt verkopen.

  De rol van gewicht en zuiverheid

  Zilver wordt verhandeld op basis van gewicht, dus het is van groot belang dat u de juiste gewichtseenheid hebt voordat u het te koop aanbiedt. Zilveren voorwerpen kunnen worden gewogen in grammen of ounces. Het is ook essentieel om de zuiverheid van het zilver te kennen. Dit wordt gemeten in ‘part per thousand’ en wordt vaak aangegeven met een getal zoals 925 (sterlingzilver), 900 (kunst munt zilver) en 800 (zilver van lagere kwaliteit).

  De waarde van zilver

  Het begrijpen van de waarde van zilver per gram is van vitaal belang als u wilt investeren in edelmetaal of uw sieraden wilt verkopen. Hoewel de prijzen dagelijks fluctueren, afhankelijk van de markt, geeft het kennen van de basisprijzen u een idee over hoeveel uw bezittingen waard kunnen zijn.

  Maar vergeet niet dat de waarde van sieraden niet alleen bepaald wordt door het gewicht en de zuiverheid van het edelmetaal.

  Als betrouwbare juwelier, zijn we er om u te helpen bij al uw zilver gerelateerde vragen. Of u nu uw zilver wilt verkopen, een investering overweegt of gewoon geïnteresseerd bent in het leren over de waarde, kunnen we u de informatie bieden die u nodig heeft. Of wilt u gewoon zilveren sieraden kopen, dan bent u ook van harte welkom in onze winkel.