Hoeveel is 1 kg zilver waard? Inzicht in de marktprijzen

Hoeveel is 1 kg zilver waard?

Inzicht in de marktprijzen van zilver!

Vraagt u zich ook af: wat is de waarde van 1 kg zilver? Als vertrouwde zilver verkoper en inkoper met meer dan 40 jaar ervaring, duiken we graag dieper in op dit onderwerp en vertellen we u er meer over in dit artikel.

Het begrijpen van de waarde van zilver

Zilver is één van de meest gezochte edelmetalen in de wereld vanwege zijn unieke eigenschappen en intrinsieke waarde. Het is niet alleen gewild bij investeerders, maar ook bij juweliers zoals ons, Juwelier Jos. Maar hoe wordt de waarde van zilver eigenlijk bepaald? In dit artikel zullen we dit proces ontrafelen en u een beter inzicht geven in de waarde van dit kostbare metaal.

Factoren die de zilverprijs beïnvloeden

Het begrijpen van de waarde van zilver is gecompliceerder dan simpelweg de huidige marktprijs controleren. Meerdere factoren spelen een rol bij het bepalen van de prijs, zoals:

 • Wereldmarkt: Zilver wordt verhandeld op de wereldmarkt. De prijzen fluctueren dagelijks op basis van vraag en aanbod.
 • Industrieel gebruik: Zilver heeft vele industriële toepassingen. Van medische instrumenten tot elektronica, de industriële vraag naar zilver kan de prijs aanzienlijk beïnvloeden.
 • Monetaire beleid: Besluiten van centrale banken kunnen ook invloed hebben op de zilverprijs. Bijvoorbeeld, wanneer de rente stijgt, kan het voor investeerders aantrekkelijker worden om hun geld in obligaties te steken in plaats van in grondstoffen zoals zilver.

Hoe zilver wordt gewaardeerd

Het proces om de waarde van zilver te achterhalen begint met het bepalen van het gewicht van het zilveren object. Dit gewicht wordt vervolgens vermenigvuldigd met de huidige zilverprijs per gram of per ounce op de wereldmarkt. Echter, dit zijn slechts de basiskosten op basis van de hoeveelheid puur zilver dat in het item verwerkt is.

We kijken verder dan alleen het gewicht. Voor ons is de waarde van zilver ook verweven met het vakmanschap, de unieke details, de zeldzaamheid en de geschiedenis van het voorwerp. Wij geloven dat deze factoren net zo waardevol zijn als het edelmetaal zelf, maar de prijs wordt vastgesteld op het gewicht.

Factoren die de waarde van 1 kg zilver beïnvloeden

Als u in het bezit bent van zilver, wordt de waarde ervan beïnvloed door verschillende factoren. Onze experts hebben een uitgebreide analyse uitgevoerd om de volgende hoofdfactoren te identificeren die de waarde van 1 kg zilver aanzienlijk beïnvloeden. 

De internationale zilverprijs

Dit is ongetwijfeld de belangrijkste factor. De internationale zilverprijs fluctueert net als iedere andere grondstof. Stijgingen of dalingen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de waarde van uw 1 kg zilver. Factoren die bijdragen aan deze prijsschommelingen zijn onder andere:

 • De vraag en aanbod op de wereldwijde markt
 • De economische stabiliteit op globaal niveau
 • De monetaire beleidsbeslissingen gemaakt door invloedrijke economieën

Reinheid en gewicht van het zilver

De reinheid wordt gemeten in termen van het zilvergehalte, gewoonlijk gepresenteerd in de eenheid parts per million (ppm). Regelmatig bevat zilver een kleine hoeveelheid andere metalen, zoals koper. Zeldzaam puur zilver verhoogt hierdoor vaak in waarde. 

Het gewicht van zilver heeft ook invloed op de waarde. Hoe zwaarder het object, hoe meer zilver het bevat en daardoor stijgt de waarde. 

Historische en artistieke waarde

Soms kan het zilver dat u bezit ook een historische of artistieke waarde hebben. Unieke, zeldzame of adembenemende ontwerpen kunnen zorgen voor een aanzienlijke stijging van de waarde boven het zilvergehalte. Dit kunt u laten bepalen bij een antiekhandelaar, helaas kunnen wij dit niet voor u doen.

Er zijn verschillende factoren die de waarde van 1 kg zilver kunnen beïnvloeden. Deze variëren van de internationale zilverprijs tot de reinheid en gewicht van het zilver, en zelfs de mogelijke historische en artistieke waarde. Wij helpen u graag om de waarde en prijs te bepalen van uw zilver. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

Het gebruik en de vraag van zilver op de wereldmarkt

De wereld van waardevolle metalen is fascinerend en complex. Als gerenommeerde goud verkoper, begrijpen we het belang van de juiste informatie aanbieden aan onze klanten. 

Zilver als industriële grondstof

Zilver wordt over het algemeen erkend als een waardevol edelmetaal. Wat u echter kan verrassen, is hoe essentieel zilver is in industriële toepassingen. Hier zijn een paar punten op een rij:

 • Zilver is een cruciaal component in de elektronische industrie vanwege zijn uitmuntende elektrische geleidbaarheid.
 • Dit metaal wordt ook gebruikt bij de productie van zonnepanelen, wat het milieuvoordeel biedt van hernieuwbare energie.
 • In de geneeskunde wordt zilver gebruikt voor zijn antibacteriële eigenschappen.

De vraag naar zilver

Met zo’n brede industriële toepassing is het geen verrassing dat de vraag naar zilver hoog is. Hier zijn enkele factoren die bijdragen aan de vraag naar zilver op de wereldmarkt:

 • Als investeringsproduct blijft zilver populair bij beleggers die zich willen indekken tegen economische onzekerheid.
 • Ook op de sieraden markt blijft zilver een gewilde keuze voor velen, zowel voor zijn schoonheid als voor de betaalbaarheid in vergelijking met goud.
 • In opkomende economieën zorgt industriële expansie voor een groeiende vraag naar zilver.

Hoe de waarde van zilver wordt berekend

We krijgen vaak vragen over de waarde van zilver. Het is belangrijk om te weten dat deze berekening meerdere factoren inhoudt. Deze factoren zullen in de volgende hoofdstukken verder uitgelegd worden. 

1. Zuiverheid van zilver

Bij het bepalen van de waarde van zilver is de zuiverheid een cruciale factor. De mate waarin zilver zuiver is, wordt vaak uitgedrukt in duizendsten. Voorbeeld: 925/1000 betekent dat het materiaal voor 92,5% uit zuiver zilver bestaat. 

Hierbij is het belangrijk om het volgende te onthouden:

 • Hoe hoger de zuiverheid, hoe waardevoller het zilver.
 • Zilver van mindere zuiverheid kan andere metalen bevatten, zoals koper, die de waarde kan verminderen. 

2. Gewicht van zilver

Het is logisch dat hoe meer zilver je hebt, hoe meer het waard is. In onze winkel meten we het gewicht van uw zilver nauwkeurig om de exacte waarde te kunnen bepalen. 

3. De huidige marktprijs van zilver

De marktprijs van zilver is constant in beweging, waardoor de waarde van uw zilveren sieraden ook fluctueert. De prijs wordt beïnvloed door factoren zoals economische stabiliteit, vraag en aanbod, en inflatie. Het is dus altijd een goed idee om de huidige marktprijs te controleren voordat u besluit om uw zilveren sieraden te verkopen.

4. Zeldzaamheid en verzamelwaarde

Sommige zilveren objecten kunnen om hun zeldzaamheid of verzamelwaarde meer waard zijn dan alleen hun gewicht in zilver. Antieke voorwerpen, munten, en sieraden met bijzondere kenmerken kunnen in deze categorie vallen. 

Zilveren sieraden bij elkaar, armbanden en kettingen.

Het volgen van de zilverprijs op de markt

Als expert in het kopen en verkopen van kostbare metalen, waaronder goud en zilver, begrijpen we hoe cruciaal het is om de marktbewegingen en prijsschommelingen van deze metalen nauwlettend te volgen.

Het volgen van de zilverprijs op de markt kan dan ook van grote invloed zijn op onze klanten.

Waarom is het belangrijk om de zilverprijs te volgen

Het volgen van de zilverprijs helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen voor de aankoop, verkoop of investering in zilver. Hieronder zijn een paar redenen waarom dit essentieel is:

 • Het stelt investeerders in staat om kansen te identificeren wanneer de prijzen laag zijn, wat ideaal is voor de aankoop van zilver.
 • Het helpt bij het identificeren van de beste tijd om zilver te verkopen, vooral als de marktprijzen hoog zijn.
 • Regelmatige updates over de zilverprijs kunnen helpen bij het bewaken van het rendement op investeringen in zilver.

Uw zilver verkopen

We hebben gezien dat de waarde van 1 kg zilver continu fluctueert en afhankelijk is van verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, marktcondities en speculaties. Daarnaast heeft de zuiverheid van het zilver ook invloed op de waarde.

Wilt u uw zilver verkopen of bent u gewoonweg nieuwsgierig naar wat uw zilver waard is? We bieden u altijd een eerlijke en competitieve prijs.

Breng vandaag nog uw zilver naar onze winkel of contacteer ons voor meer informatie. We staan graag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.