Hoeveel is 1 gram goud waard? Uw complete gids

Hoeveel is 1 gram goud waard?

Alles wat u moet weten over de goudprijs van vandaag!

Heeft u zich ooit afgevraagd “Hoeveel is 1 gram goud waard?” Als ervaren goud inkoper met meer dan 40 jaar ervaring zijn wij, Juwelier Jos, hier om u de weg te wijzen in de fascinerende wereld van goudprijzen.

De huidige waarde van goud begrijpen

Als u overweegt om uw goud te verkopen, kan het lastig zijn om te begrijpen wat de huidige waarde van goud is en hoe dit uw mogelijke winst beïnvloedt. We helpen u graag om dit te begrijpen. Houd er rekening mee dat de prijs van goud voortdurend fluctueert op basis van de wereldmarkt. Dit betekent dat de waarde van uw goud van dag tot dag kan veranderen.

Factoren die de goudwaarde beïnvloeden 

Het is belangrijk om te weten welke factoren de prijs van goud beïnvloeden:

Wereldmarkt: De prijs van goud wordt bepaald door de wereldmarkt. Dit betekent dat economische omstandigheden, zoals inflatie, de sterkte van de dollar en geopolitieke onzekerheden, de prijs van goud beïnvloeden.

Gewicht en zuiverheid: Ook het gewicht en de zuiverheid van uw goud beïnvloeden de waarde. Goud wordt gemeten in karaat, waarbij 24 karaat voor puur goud staat. Omdat minder puur goud minder waard is, heeft het minder waarde.

Vraag en aanbod: Net als bij ieder ander product of grondstof, heeft de verhouding van vraag en aanbod invloed op de prijs van goud. Wanneer de vraag naar goud hoger is dan het aanbod, zal de prijs stijgen.

De waarde van uw goud bepalen

Wij kunnen u helpen om de waarde van uw goud te bepalen. We gebruiken een gecertificeerde goudtest om de zuiverheid van uw goud te testen en een nauwkeurige weegschaal om het gewicht te bepalen. Op basis van deze gegevens en de huidige goudprijs kunnen we een eerlijke prijs voor uw goud bepalen.

Uw goud verkopen bij Juwelier Jos

Als u besluit om uw goud te verkopen, kunt u rekenen op onze jarenlange ervaring en expertise. We bieden een eenvoudig, veilig en transparant proces om uw goud te verkopen. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken of kom langs in onze winkel.

 

Factoren die de prijs van goud beïnvloeden

In de wereld van edelmetalen is goud zonder twijfel één van de populairste. Voor personen en investeerders die geïnteresseerd zijn in het verkopen en kopen ervan, is het essentieel om te begrijpen welke factoren invloed hebben op de prijs van het goud. We streven ernaar om u de nodige informatie te verstrekken om een verstandige investeringsbeslissing te nemen. Hieronder kijken we naar enkele bepalende factoren die de goudprijs kunnen beïnvloeden. 

Vraag en aanbod

Het basisprincipe van vraag en aanbod speelt een grote rol in de prijs van goud.

 • Een toename in vraag of een afname in aanbod kan leiden tot een stijging van de goudprijs.
 • Omgekeerd kan een daling van de vraag of een toename in het aanbod de prijs van goud doen dalen.

Waarde van de Amerikaanse dollar

De prijs van goud op internationaal niveau wordt meestal in Amerikaanse dollars uitgedrukt. 

 • Als de waarde van de dollar stijgt, kost het minder dollars om goud te kopen en daalt de goudprijs meestal.
 • Aan de andere kant, als de waarde van de dollar daalt, dan stijgt de prijs van goud meestal. 

Centrale banken

Het beleid en de handelingen van centrale banken kunnen ook invloed hebben op de goudprijs.

 • Als centrale banken beginnen met het kopen van goud, kan dit de prijs doen opdrijven.
 • Wanneer ze goud verkopen, kan dit de goudprijs doen dalen.

Geopolitieke en economische instabiliteit

In tijden van crisis hebben mensen de neiging om te investeren in wat ze beschouwen als ‘veilige’ bezittingen. Eén hiervan is goud.

 • Wanneer er geopolitieke of economische instabiliteit heerst, kan de prijs van goud omhoog gaan.
 • In stabielere tijden, kan de prijs van goud juist gaan dalen.

Zelf houden we deze factoren nauwkeurig in de gaten om u de accuraatste goudprijs te kunnen bieden. Zo wordt goud verkopen een eenvoudiger en transparanter proces voor u.

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

Hoe u de waarde van 1 gram goud kunt berekenen

De wereld van edelmetalen kan soms ingewikkeld lijken, maar de basisprincipes van de waardering van goud zijn relatief eenvoudig te begrijpen. Met kennis van deze principes kan men de waarde van 1 gram goud nauwkeurig berekenen. Het is van cruciaal belang om te weten dat de prijs van goud niet vast staat, maar fluctueert op basis van wereldwijde marktomstandigheden.

Ken de huidige goudprijs

Het is cruciaal om de actuele goudprijs te kennen. Goudprijzen worden meestal weergegeven per Troy ounce (31.1 gram). Deze prijs verandert voortdurend op basis van vraag en aanbod op de wereldwijde markt. Er zijn talrijke bronnen waar u de actuele goudprijs kunt vinden; denk aan financiële kranten, websites of financiële nieuwszenders. 

Conversie

Eenmaal de actuele goudprijs gekend, is het tijd om dit om te zetten naar de prijs voor een enkele gram (neem in rekening dat 1 Troy ounce gelijk is aan 31,1 gram). 

 • Deel de huidige prijs per Troy ounce door 31,1 om de prijs van een gram goud te vinden.

Houd rekening met het karaat

Goud is niet altijd hetzelfde. De zuiverheid van goud wordt gemeten in karaat, waarbij 24 karaat de hoogste zuiverheid vertegenwoordigt. Als u minder zuiver goud heeft, moet u uw berekening hierop aanpassen.

 • Vermenigvuldig de goudprijs per gram met het karaat van uw goud en deel dit vervolgens door 24.

Totaal

Nu u de waarde per gram van uw specifieke karaat goud kent, kunt u de totale waarde berekenen.

 • Vermenigvuldig hiervoor de prijs per gram met het totaal aantal grammen goud dat u heeft.

Wij hebben hier gelukkig ook een hele handige rekentool voor, hier hoeft u alleen het aantal gram in te vullen. De tool rekent automatisch voor u uit wat uw goud waard is per karaat. Deze rekentool heeft realtime goudprijzen, hierdoor weet u dat u de eerlijke marktwaarde voor uw edelmetalen kunt verwachten.

Historische trends in de goudprijs

In de wereld van edelmetalen, zoals goud, is het begrijpen van de historische prijstrends van cruciaal belang. Het helpt u om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kopen of verkopen.

Eeuwenoude waarde van goud

Goud wordt al duizenden jaren als waardevol beschouwd. De exacte waarde fluctueert door de jaren heen, maar de aantrekkingskracht ervan is gebleven.

 • Goud was een belangrijk onderdeel van de Egyptische cultuur en werd gebruikt voor religieuze en decoratieve doeleinden.
 • De Romeinen gebruikten goud als munteenheid en ook voor artistieke doeleinden.
 • In de middeleeuwen, in Europa, was goud het middelpunt van de economie, als het waardevolste ruilmiddel.

De goudstandaard

In de 19e en vroege 20e eeuw, werd de goudstandaard gebruikt. Dit hielp om een stabiele economie te creëren, omdat de waarde van een munteenheid direct gekoppeld was aan een specifieke hoeveelheid goud.

 

 • Landen gingen in en uit de goudstandaard door de jaren heen, afhankelijk van economische omstandigheden.
Oud goud die bij elkaar is verzameld en op een stapel ligt.

De moderne geschiedenis van de goudprijs

Goud blijft een cruciale rol spelen in de moderne economie. De prijs ervan is echter afhankelijk van vele factoren, waaronder inflatie, economische onzekerheid en vraag en aanbod.

 • 1970  –  1980: Gedurende deze periode kende de goudprijs een aanzienlijke stijging. Dit kwam deels door de afschaffing van de goudstandaard en de oliecrisis in de jaren 70.
 • 1980  –  2000: Hierin zat de goudprijs in een algemene daling, met wat oplevingen tijdens economische moeilijkheden.
 • 2000 – nu: De 21e eeuw heeft een hernieuwde interesse in goud gezien, met een forse prijsstijging als gevolg.

Het is van belang om op te merken dat hoewel de goudprijs bij tijden volatiel kan zijn, het een bewezen record van waardebehoud heeft op de lange termijn. Ongeacht de historische trends, blijft goud een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Bij Juwelier Jos, streven we ernaar u van de beste informatie te voorzien, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over uw goudinvesteringen.

De waarde van 1 gram goud

De waarde van 1 gram goud fluctueert voortdurend door wereldwijde markttrends. Deze waarde hangt af van een aantal factoren waaronder vraag en aanbod, economische instabiliteiten en veranderingen in de goudproductie. We hopen dat dit artikel u een beter inzicht heeft gegeven in hoe de waarde van goud wordt bepaald.

Als juwelier staan we altijd klaar om u te adviseren en te helpen bij uw goudaankoop of verkoop. We monitoren de goudmarkten voortdurend om de beste prijzen te kunnen bieden en onze klanten te informeren over de nieuwste ontwikkelingen.

Interesse? Neem gerust contact op of bezoek onze juwelierszaak persoonlijk. We kijken ernaar uit om u te verwelkomen.

Aarzel niet en ontdek vandaag nog de waarde van uw goud bij Juwelier Jos!