Hoe duur is 1 gram goud? De ultieme gids voor goud

Hoe duur is 1 gram goud?
Alles wat u moet weten over de goudprijzen

Heeft u zich ooit afgevraagd: “Hoe duur is 1 gram goud?” Met 40+ jaar ervaring als goud inkoper en meester goudsmid, geven wij u graag in dit artikel het antwoord op die brandende vraag. Lees verder en ontdek de waarde van dit kostbare metaal.

De huidige prijs van een gram goud: De wereldwijde goudmarkt en hoe dit de prijs beïnvloedt

In de wereld van edelmetalen is goud zonder enige twijfel de koning. Deze glanzende gele metaalsoort heeft de mensheid al duizenden jaren in de ban. Of u nu praat over de oude Egyptenaren of de moderne belegger – goud heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad. In dit artikel nemen we u mee in de wereld van de goudprijs, de wereldwijde goudmarkt en de aspecten die de prijs van goud beïnvloeden.

Wat is de huidige prijs van een gram goud?

De huidige prijs van goud is afhankelijk van een aantal factoren. Dit kunnen zaken zijn als:

 • De status van de wereldeconomie
 • Prijsfluctuaties in de internationale valutamarkten
 • Veranderingen in de vraag en aanbod situatie op de wereldwijde goudmarkt

De actuele prijs van goud wordt altijd uitgedrukt in dollars per Troy ounce. Een Troy ounce is een traditionele maateenheid voor edelmetalen, die net iets meer weegt dan 31 gram. Dat betekent dat de prijs per gram goud iets lager is dan de prijs per Troy ounce. De prijs fluctueert voortdurend en wordt 24 uur per dag vastgesteld op de wereldwijde goudmarkten.

Het belang van de wereldwijde goudmarkt

Vraag en aanbod op de wereldwijde goudmarkt zijn cruciale factoren die de goudprijs bepalen. In deze markt worden goudmijnen gebruikt, centrale banken die gouden reserves aanhouden als onderdeel van hun monetair beleid, beleggers die goud kopen als investering, en de industrie die goud gebruikt voor diverse doeleinden, zoals het maken van sieraden.

 • Als de productie uit goudmijnen toeneemt, kan de goudprijs dalen.
 • Als centrale banken goud aankopen, kan dit de goudprijs verhogen.
 • Verhoogde vraag van beleggers kan ook leiden tot prijsstijgingen.
 • Als de vraag in de industrie toeneemt, bijvoorbeeld tijdens bruiloftsseizoenen in landen zoals India, kan dit de prijs van goud opdrijven.

De gevolgen

De prijs van goud is niet standvastig en wordt continu beïnvloed door verschillende factoren rondom de wereldwijde goudmarkt. Als potentiële verkoper van goud is het altijd goed om rekening te houden met deze factoren voordat u besluit uw goud te verkopen. Wij zorgen ervoor dat u altijd de beste prijs krijgt voor uw goud. Neem contact met ons op voor meer informatie of voor een vrijblijvende taxatie van uw goud.

Factoren die de prijs van het goud bepalen

Als goudverkoper, zijn we veel betrokken bij de goudmarkt en volgen we de veranderingen van de goudkoers dagelijks. Het is belangrijk om te begrijpen dat er verschillende factoren zijn die de prijs van het goud beïnvloeden, waaronder inflatie, valutaschommelingen en economische onzekerheid. In dit artikel zullen we deze factoren bespreken om u een beter inzicht te geven in hoe de goudmarkt werkt.

De invloed van inflatie

Inflatie is een belangrijke factor omdat het de koopkracht van valuta aantast. Wanneer de inflatie toeneemt, daalt de koopkracht van de valuta, waardoor de prijs van goederen en diensten toeneemt. Dit leidt vaak tot een stijging van de goudprijs, omdat goud wordt beschouwd als een stevige waardeopslag die zijn waarde behoudt in tijden van inflatie.

Valutaschommelingen en hun invloed

Valutaschommelingen zijn een andere belangrijke factor die de goudprijs beïnvloeden. Omdat goud internationaal wordt geprijsd in Amerikaanse dollars, heeft elke verandering in de waarde van de dollar een directe invloed op de goudprijs. Als de dollar bijvoorbeeld stijgt vergeleken met andere valuta’s, wordt goud duurder voor beleggers die met die valuta’s kopen, en dit kan de vraag naar goud verminderen.

Economische onzekerheid en de goudprijs

Tijdens perioden van economische onzekerheid zoeken beleggers vaak hun toevlucht tot veilige havens zoals goud. Dit komt doordat goud wordt gezien als een bescherming tegen volatiliteit op de aandelenmarkt. Dit is een fenomeen dat we vaak zien tijdens economische recessies of perioden van politieke instabiliteit, wanneer de goudprijs over het algemeen zal stijgen.

Het begrijpen van deze factoren kan u helpen een beter inzicht te krijgen in de marktgedragingen en u ondersteunen bij eventuele investeringen in goud.

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

Hoe de prijs van goud kan veranderen:

Door de geschiedenis heen heeft de goudprijs flinke pieken en dalen gekend. Deze prijsbewegingen zijn beïnvloed door verschillende factoren. Laten we eens kijken naar deze bewegingen en mogelijke toekomstige trends.

Historische prijsbewegingen van goud

 De fluctuaties in de goudprijs zijn enorm interessant om te bestuderen. Hier zijn enkele belangrijke hoogtepunten in de geschiedenis van de goudprijs:

 • In het midden van de jaren 1970 beleefde de goudmarkt een grote verandering, waarbij de prijs steeg van 42 dollar per ons naar 850 dollar per ons in 1980.
 • In 1999, op een dieptepunt na 20 jaar, daalden de goudprijzen tot 251 dollar per ons.
 • In 2011 bereikte de goudprijs haar piek, met een recordhoogte van 1917 dollar per ons.
  Momenteel schommelt de prijs rond 1800 dollar en per ons, wat nog steeds betrekkelijk hoog is.

Factoren die de goudprijs beïnvloeden

 Het is belangrijk om te beseffen dat goudprijzen worden beïnvloed door een waaier aan factoren. Dit kunnen onder andere economische, politieke of wereldwijde gebeurtenissen zijn.

 • Economische instabiliteit of een recessie kan ertoe leiden dat beleggers hun toevlucht nemen tot goud, waardoor de prijs kan stijgen.
 • Veranderingen in de rentetarieven van de Amerikaanse Federal Reserve kunnen ook invloed hebben op de goudprijs.
 • Geopolitieke spanningen en oorlogen kunnen ook de goudprijs doen stijgen, omdat het als een veilige belegging wordt beschouwd in tijden van onzekerheid.
 • Op lange termijn kunnen ontwikkelingen in de mijnbouwtechnologie en kosten ook de prijs van goud beïnvloeden.

Mogelijke toekomstige trends

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen wat de toekomstige trends in de goudprijs zullen zijn, zijn er enkele algemeen geaccepteerde prognoses. 

Als de economische onzekerheid aanhoudt, is het mogelijk dat de prijs van goud zal blijven stijgen.

Sommige experts voorspellen dat de vraag naar goud zal toenemen naarmate meer mensen naar veilige beleggingen zoeken.
Echter, grote ontdekkingen van goud of verbeteringen in mijnbouwtechnologie kunnen de prijs laten dalen.

Wij zijn er altijd om onze klanten te helpen navigeren door de complexiteiten van de goudmarkt. Als u vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij streven ernaar om u de nauwkeurigste en actuele informatie over goud en de bijbehorende prijsschommelingen te geven.

Gouden baren

Manieren om goud te kopen en te verkopen:

Als betrouwbare bron en adviseur willen we u graag informeren over de verschillende methoden om goud te kopen en te verkopen. Dit overzicht zal variëren van traditioneel fysiek bezit tot de moderne wereld van online handelen.

Fysiek goud kopen en verkopen

Fysiek goud kopen en verkopen houdt in dat u daadwerkelijk gouden artikelen bezit zoals munten, sieraden of goudbaren. Dit zijn tastbare objecten die u in uw bezit heeft en te allen tijde kunt verkopen. 

Houd er rekening mee dat:

 • U altijd verantwoordelijk zult zijn voor het opslaan en beveiligen van uw goud.
 • Het kopen en verkopen van fysiek goud tijd kan kosten, aangezien het nodig is om een erkende dealer of juwelier te bezoeken, zoals Juwelier Jos.

Beleggen in goud

Goud beleggen kan een goede manier zijn om uw portefeuille uit te breiden. Dit kan variëren van het investeren in goud aandelen tot aan ETF’s (exchange traded funds) die goud volgen. 

Echter, wij willen u er graag op attenderen dat:

 • Goud aandelen vaak zeer volatiel zijn en dragen het risico van daling in de aandelenprijzen.
 • ETF’s kopen geen fysiek goud, maar volgen de prijs ervan. Het niveau van uw belegging stijgt of daalt met de marktprijs van goud.

Online handelen in goud

Online handelen maakt het gemakkelijk om goud te kopen en verkopen zonder het fysiek te bezitten. Op verschillende online platformen en apps kan dit worden gedaan. 

Belangrijk om te weten:

 • Online handelen vereist een zekere mate van technische kennis en ervaring.
 • Marktprijzen kunnen zeer snel veranderen, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven en goed geïnformeerd te zijn over markttrends.

Ongeacht welke methode u kiest om goud te kopen en verkopen, doe uw onderzoek en zorg ervoor dat u handelt met een betrouwbaar bedrijf of platform. Wij geloven in het bieden van een uitstekende klantenservice en deskundig advies om u te helpen bij uw gouden avonturen.

Hoe u de beste prijs voor uw goud kunt krijgen

Zodra u een betrouwbare bron hebt gevonden, volgen hier enkele stappen om de beste prijs voor uw goud te krijgen.

Wees geduldig: De goudkoersen fluctueren op basis van vele factoren, dus het is verstandig niet te overhaast te verkopen.
Raadpleeg experts: Zorg ervoor dat u advies inwint bij een expert zoals Juwelier Jos voordat u uw goud aanbiedt. Zij hebben jarenlange ervaring en deskundigheid in de sector en kunnen u helpen de maximumwaarde voor uw goud te realiseren.
Overweeg uw timing: De verkoop van uw goud kan soms afhangen van de timing. Houd de goudkoers in de gaten en probeer te verkopen wanneer de prijs op zijn hoogst is, indien mogelijk.

Jarenlange ervaring in de industrie

We hopen dat deze uitleg over hoe duur 1 gram goud is u nuttig heeft gevonden. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de huidige goudprijzen als u van plan bent om goud te verkopen. 

Onze expertise en ervaring in de industrie garanderen dat u een eerlijke prijs krijgt voor de waarde van uw goud.

Dus, of u nu goud in te wisselen heeft of overweegt om goud te kopen als investering, neem gerust contact met ons op.