Goud prijs per gram 14 karaat: Actuele marktprijs en trends

Goud prijs per gram 14 karaat:

Actuele marktprijs en trends

Wanneer u zich afvraagt hoeveel u kunt verdienen per gram 14 karaat goud, kunt u bij ons terecht voor betrouwbare en actuele informatie over de goudprijs per gram 14 karaat. Ontdek meer over de waarde van uw gouden eigendommen in dit artikel.

 

Wat is 14 karaats goud?

14 karaats goud is een term die vaak opduikt bij het kopen, verkopen of dragen van sieraden. Maar wat betekent dit eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? We gaan in dit artikel dieper in op het mysterie van 14 karaats goud.

De betekenis van 14 karaats goud

Het ‘karaat’ in 14 karaats goud verwijst naar de puurheid van het goud. Zuiver goud wordt beschouwd als 24 karaat, wat betekent dat het uit 100% goud bestaat. Daarom betekent 14 karaats goud dat van de 24 delen, 14 delen zuiver goud zijn en de rest andere metalen. Dit komt neer op ongeveer 58,3% puur goud. De resterende delen zijn meestal koper, zilver, nikkel of andere metalen afhankelijk van de gewenste kleur en eigenschappen van het eindproduct.

 • Puur goud: 24 karaat, 100% goud.
 • Goud: 14 karaat, ongeveer 58,3% goud, aangevuld met andere metalen.

Waarom 14 karaats goud?

Hoewel goud een prachtig, en aantrekkelijk metaal is, is het ook heel zacht. Puur goud is daarom niet praktisch voor dagelijks gebruik in sieraden, omdat het gemakkelijk krassen en deuken kan oplopen. Daarom wordt goud gemengd met andere metalen om het harder te maken. 14 karaats goud is een populaire keuze omdat het een goede balans biedt tussen kleur, duurzaamheid en waarde.

 • Kleur: 14 karaats goud heeft een rijke, warme goudtint die velen aantrekkelijk vinden.
 • Duurzaamheid: Dankzij de toevoeging van andere metalen is 14 karaats goud sterk genoeg om slijtage te weerstaan.
 • Waarde: Omdat het minder goud bevat dan 24 karaats, is 14 karaats goud vaak betaalbaarder.

We kennen de waarde van 14 karaats goud en de schoonheid die het kan toevoegen aan sieraden. Of u nu geïnteresseerd bent in het kopen van een 14 karaat gouden sieraad, of u wilt uw goud verkopen, ons team van experts staat voor u klaar. Kom langs bij ons in de winkel voor meer informatie en keuze.

 

De prijs van 14 karaats goud per gram

Het is niet altijd duidelijk hoe de prijs van goud, vooral 14 karaats goud, bepaald wordt. In dit artikel zullen we hier dieper op ingaan en onthullen we de verschillende factoren die bijdragen aan de prijsbepaling van 14 karaats goud.

Factoren die de prijs van 14 karaats goud beïnvloeden

Er zijn verschillende elementen die de prijs van 14 karaats goud per gram kunnen wijzigen. De wereldwijde goudprijs is de belangrijkste factor, maar er zijn ook andere factoren die meespelen:

 • De wereldwijde goudprijs: De prijs van goud wordt dagelijks verhandeld op de internationale grondstoffenmarkten. Schommelingen in vraag en aanbod, economische factoren en gebeurtenissen op wereldschaal kunnen de goudprijs beïnvloeden.
 • De waarde van karaat: 14 karaats goud bestaat voor 58,3% uit puur goud. Dit betekent dat het goud voor 41,7% uit andere metalen bestaat. Hoe hoger het karaat, hoe meer goud het bevat en hoe waardevoller het is. Hierdoor is 14 karaats goud minder waard dan bijvoorbeeld 18 of 24 karaats goud.
 • Het gewicht: De prijs van goud wordt berekend per gram. Hoe meer gram goud u heeft, hoe hoger de prijs zal zijn.
 • Verwerkingskosten: Er zijn kosten verbonden aan het verwerken van goud tot een verkoopbaar product, zoals een ring of ketting. Dit omvat de kosten die gepaard gaan met het smelten, verfijnen en vervaardigen. Deze kosten zijn verrekend in de verkoopprijs van het goud.

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

Hoe Juwelier Jos de prijs van 14 karaats goud berekent

In ons atelier hanteren we transparante en marktconforme prijzen. We kijken naar de actueelste koers, de zuiverheid van het goud en het totale gewicht om u eerlijk aanbod te kunnen geven. Hoewel we rekening houden met de verwerkingskosten, streven we ernaar deze zo laag mogelijk te houden om u de best mogelijke prijs te bieden.

Het is daarom altijd de moeite waard om uw 14 karaats goud door ons te laten taxeren. We zijn deskundig in de markt en zorgen ervoor dat u een eerlijk bod krijgt, zodat u de echte waarde van uw goud ontvangt.

 

Factoren die invloed hebben op de goudprijs

We vinden het belangrijk dat onze klanten begrijpen hoe de prijs van goud wordt bepaald. Dit is voor u ook goed om te weten, zodat u met meer informatie uw goud kunt verkopen.

Economische stabiliteit

De algemene economische stabiliteit heeft een grote invloed op de goudprijs. Onzekere tijden leiden er vaak toe dat beleggers hun vermogen in goud stoppen, vanwege de historische waardevastheid van dit edelmetaal. Dit verhoogt de vraag, en dus de prijs van goud.

De staat van de Amerikaanse dollar

De waarde van de Amerikaanse dollar is omgekeerd evenredig met de prijs van goud. Wanneer de dollar sterk is, neigt de goudprijs te dalen, en vice versa. Dit komt doordat goud wereldwijd in dollars wordt verhandeld. Het is daarom een goed idee om de wisselkoers te volgen als u interesse heeft in het verkopen van goud.

Productiekosten van goudmijnen

De kosten om goud te mijnen en te produceren dragen ook bij aan de uiteindelijke prijs van het edelmetaal. Deze kosten omvatten onder andere loonkosten, apparatuur en energie.

Centrale banken

Centrale banken bezitten aanzienlijke hoeveelheden goud als onderdeel van hun reserves. Wanneer zij besluiten om hun goudreserves te vergroten of te verkleinen, kan dit een aanzienlijke invloed hebben op de wereldwijde goudprijs.

Inflatie

Goud wordt vaak gezien als een goede bescherming tegen inflatie. Wanneer de inflatie stijgt, neigt de goudprijs daarom ook te stijgen.

Investeerders en speculanten

De acties van grote investeerders en speculanten kunnen ook invloed hebben op de goudprijs. Wanneer zij besluiten om grote hoeveelheden goud te kopen of te verkopen, kan dit de prijs beïnvloeden.

We vertrouwen erop dat dit inzicht in de factoren die de goudprijs beïnvloeden u zullen helpen bij uw toekomstige transacties.

Oud goud

Trends en voorspellingen in de prijs

In een wereld waar de economie voortdurend in beweging is, blijven goud en andere waardevolle metalen aantrekkelijke investeringen. Het goud, en in het bijzonder 14 karaats goud, is een populaire keuze voor velen vanwege zijn waardevastheid.

 

Recente trends in de goudprijs

Vandaag de dag is 14 karaats goud in trek bij zowel investeerders als sieraden liefhebbers. De prijs wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder vraag en aanbod, geopolitieke ontwikkelingen en de wereldwijde economische markt.

Hieronder laten we graag enkele trends zien die we hebben opgemerkt:

 • De vraag naar goud is gestegen tijdens perioden van economische onzekerheid: In onzekere tijden proberen investeerders vaak hun geld veilig te stellen in stabiele activa, zoals goud.
 • Regionale ontwikkelingen beïnvloeden de prijs: Geopolitieke spanningen en conflicten kunnen de goudprijzen omhoog drijven.
 • Veranderingen in de goudproductie hebben invloed op de prijs: Als de productie laag is en de vraag hoog, stijgt de prijs.

 

Het volgen van de huidige koers van 14 karaats goud

Als u van plan bent uw goud te verkopen is het belangrijk dat u op de hoogte blijft van de huidige goudprijs. Daarbij speelt de marktprijs van goud een cruciale rol in het bepalen van de waarde van uw sieraden. We begrijpen dat het bijhouden van de goudprijs soms ingewikkeld kan zijn. Daarom bieden we u deze simpele gids om u te helpen de huidige goudkoers te volgen.

Op onze website kunt u eenvoudig een prijsberekening maken, deze bevat een up-to-date overzicht van de huidige goudkoers.

Graag maken we u erop attent dat, hoewel de marktprijs een goede indicatie geeft van de waarde van 14 karaats goud, de uiteindelijke waarde ook afhangt van de staat en het design van het sieraad. Hiermee bedoelen we dat we een steen niet meerekenen in het gewicht van het goud. We kijken alleen naar de hoeveel goud zelf in een sieraad. We bieden altijd eerlijke en transparante taxaties gebaseerd op de goudprijs.

 

Uw goud verkopen

In dit artikel hebben we de prijswijzigingen en factoren besproken die de goudprijs per gram van 14 karaat beïnvloeden. De prijzen fluctueren altijd, dus het is belangrijk om up-to-date te blijven met de recentste informatie om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Heeft u nog meer vragen of heeft u interesse in onze diensten? U bent van harte welkom in onze winkel of neem telefonisch contact met ons op. We helpen u graag verder.