14 karaat goud verkopen - Inkoop Goud in Gouda

14 karaat goud verkopen?

Handige informatie en tips

Bent u van plan 14 karaat goud te verkopen?

Dan is het belangrijk dat u eerst begrijpt wat 14 karaat goud precies is. Het aantal karaat (de zuiverheid) van uw oude goud maakt een groot verschil in de prijs die u voor uw oude juwelen krijgt.

Ook de dagprijs op de huidige goudmarkt speelt een heel belangrijke rol. Deze prijs verschilt van dag tot dag en daarmee ook het bedrag dat u voor uw oude goud zult ontvangen.

Juwelier Jos zal u altijd een transparant aanbod doen. Ons aanbod is afhankelijk van het gewicht van uw sieraden, het karaat (in dit geval 14 karaat) en de dagprijs van het goud. Ons aanbod is altijd vrijblijvend – u kunt kiezen voor uitbetaling van het bedrag op uw bankrekening of het goud gebruiken voor het laten maken van een nieuw sieraad.

Wilt u er nog over nadenken? Neemt u daarvoor de tijd. We zijn er voor u als u een beslissing heeft genomen.

Wilt u meer weten over 14 karaat goud verkopen? Maakt u dan een afspraak met een van onze goudsmeden.

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

FactorenInvloed op de waarde van 14 karaat goud
GewichtHoe zwaarder het goud, hoe meer het waard zal zijn.
Zuiverheid (Karaat)14 karaat goud bevat ongeveer 58% zuiver goud.
MarktprijsDe dagelijkse schommelingen in de goudprijs kunnen de waarde beïnvloeden.

 

Hoe kan ik de waarde van 14 karaat goud berekenen?

U kunt de volgende formule gebruiken om de waarde van uw 14 karaat gouden sieraden te berekenen.

Waarde van 14 karaat goud = Gewicht (in gram) x Zuiverheid (bijv. 0,58) x Marktprijs per gram

Waardoor kan de waarde van mijn 14 karaat goud veranderen?

Als u 14 karaat goud verkoopt, zijn er drie factoren die van invloed kunnen zijn:

 • Gewicht: Hoe zwaarder uw oude goud is, hoe meer het waard zal zijn.
 • Zuiverheid: 14 karaat betekent dat uw sieraden niet uit puur goud bestaan. Het gehalte is ongeveer 58% goud van het totale gewicht.
 • Marktprijs: De prijzen van goud (en zilver) veranderen dagelijks. Als u ze in de gaten houdt en verkoopt op een tijdstip dat de goudprijs hoger ligt, zult u meer voor uw oude goud ontvangen.

Hoe belangrijk is een nauwkeurige weging?

Goud (en ook zilver) heeft een prijs per gram. En elke gram is geld waard. Daarom is het precies wegen van uw oude goud erg belangrijk.

U kunt al een idee krijgen van de hoeveelheid goud dat u bezit door het op de keukenweegschaal te wegen. Dit zal u echter niet meer dan een idee geven. Juwelier Jos zal voor u een nauwkeurige weging doen en daarop de prijs bepalen.

Bent u niet zeker van de echtheid van uw oude goud?

Een professionele taxatie kan voor zekerheid zorgen.

Zoals gezegd is elke gram goud geld waard en om zeker te weten wat u in uw bezit heeft kan een professionele taxatie hierop het juiste antwoord geven. Een professionele taxatie zal de kwaliteit, het juiste karaat en de echtheid van uw sieraden weergeven.

Goud inwisselen?

Welke factoren kunnen van invloed zijn op de goudprijs en verkoopwaarde van goud?

Wereldwijde economische factoren:

Ondanks dat de goudprijs stijgt en daalt, wordt goud als een veilige investering gezien. Wereldwijde situaties zoals oorlogen, pandemie of economische onzekerheid zorgen ervoor dat de goudprijs stijgt.

Vraag en aanbod

Vraag en aanbod speelt een factor bij alles en dus ook bij goud. Zijn er veel mensen die 14 karaat willen kopen, maar er is niet veel op de markt verkrijgbaar, zal de prijs stijgen. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Zijn er weinig mensen die vragen naar 14 karaat goud, zult u minder voor uw oude goud ontvangen.

Timing is de key factor

De vraag blijft dus: Wanneer is het beste moment om mijn 14 karaat te verkopen? Als u kijkt naar bovenstaande factoren, zal de beslissing niet al te moeilijk zijn. U kunt verkopen op het moment dat de goudprijs op een hoog punt staat. Uiteraard kan niemand voorspellen of de prijs nog hoger wordt, dus het blijft een beetje gissen.

Is 14 karaat goud populair en
waarom zou ik kiezen voor 14 karaat goud?

14 karaat goud wint aan populariteit. De redenen hiervoor zijn de betaalbaarheid,  de duurzaamheid en de kleurvariaties van het 14 karaat goud.

 • Betaalbaarheid: Omdat er in een sieraad van 14 karaat goud veel minder puur goud is verwerkt, kost een dergelijk sieraad veel minder.
 • Duurzaamheid: 14 karaat gouden sieraden zijn een legering (mengsel) van puur goud en andere metalen. Hierdoor is het sterker dan puur goud en zal daardoor ook langer meegaan.
 • Kleurvariaties: Door de legering met andere metalen zal een sieraad van 14 karaat een andere kleur hebben dat een sieraad van puur of 18 karaat goud.

Waarom zou u kiezen voor 14k boven andere karaten?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor 14k boven sieraden met andere karaten omdat het een goede balans biedt tussen puurheid en praktisch gebruik.

Een sieraad van 14 karaat bevat genoeg goud en zal zo waardevol zijn en blijven. Doordat een 14k sieraad gemengd is  met andere metalen zal uw sieraad langer mee gaan.

In Nederland is het merkteken voor 14k goud het nummer 585. Dit betekent dat uw sieraad een totaal van 58,5% goud bevat en dat de rest bestaat uit andere metalen.

Oud goud
Goud wegen

Hoe wordt de juiste oud goud prijs bepaald?

Nieuw goud versus oud goud

Nieuw goud en oud goud verschillen in prijs. Een nieuw sieraad van 14 karaat goud kost meer dan een tweedehands sieraad. Maar waarom, vraagt u zich misschien af? Het komt omdat nieuw goud nog geen geschiedenis heeft.

 • Nieuw goud: is nog stralend en onbeschadigd, en zal daarom hoog geprijsd zijn.
 • Oud goud: kan krassen of deuken hebben, en zal daarom een lagere prijs opbrengen.

Welke condities zijn van invloed op de prijsbepaling?

De toestand van uw oude goud speelt een grote rol bij de taxatie. Een beschadigd sieraad zal minder waard zijn dan een perfect sieraad. Ook kunnen het ontwerp en het merk invloed hebben op de prijsbepaling.

 • Is uw sieraad in goede conditie: U kunt waarschijnlijk een hogere prijs verwachten.
 • Is uw sieraad in slechte conditie: Dan zal uw juwelier een lagere prijs aanbieden.

Hoe kan ik een betrouwbare koper vinden?

Het vinden van een betrouwbare koper is cruciaal wanneer u uw oud goud wilt verkopen. Hij zal ervoor zorgen dat u een eerlijke prijs krijgt voor uw kostbaarheden. Het is daarom aan te bevelen van te voren een onderzoek te doen voordat u gaat verkopen.

Hieronder vindt u een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

 • Kijkt u op internet welke goudkopers in uw regio zitten en check de online reviews en ratings.
 • De betrouwbare kopers zullen vertellen over de ervaring die ze hebben in de branche.
 • Probeert u van te voren zoveel mogelijk informatie te krijgen over het taxatieproces dat de koper handhaaft. Hoe transparanter, hoe beter.

Wilt u uw 14 karaat goud verkopen?

We hopen dat onze blog met tips & tricks u voldoende informatie heeft gegeven over hoe u het best uw 14 karaat oud goud kunt verkopen.

Heeft u al veel onderzocht, maar bent u er toch niet helemaal uitgekomen? We helpen u graag en kunnen u altijd vrijblijvend een aanbod doen. Aarzelt u niet kontakt met ons op te nemen of maakt u direct een afspraak via de link op onze website.

Veelgestelde Vragen

Hoe kan ik het best de waarde van 14 karaat goud berekenen?

De waarde van 14 karaat goud wordt berekend door het gewicht te vermenigvuldigen met het huidige tarief per gram voor dit type metaal.

Wat beïnvloedt de huidige prijs van goud?

Factoren zoals vraag en aanbod, inflatie, geopolitieke onrust en economische stabiliteit kunnen allemaal invloed hebben op de prijs van goud.

Waarom is 14 karaat goud zo populair?

Vanwege zijn duurzaamheid en aantrekkelijke kleur is 14 karaats goud een populaire keuze voor sieraden.

Hoe bepaal ik de juiste prijs voor mijn oud goud?

Het bepalen van de juiste prijs voor oud goud kan complex zijn. Het hangt af van factoren zoals het gewicht, de zuiverheid en de huidige marktprijs.

Kan ik mijn 14 karaat goud zelf verkopen?

Ja, u kunt uw 14 karaat goud zelf verkopen. Echter, het is wel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de huidige marktprijzen en hoe u de waarde van uw goud kunt berekenen. Onze blog zal u hierover meer informatie geven.