Wat kost een gram goud - Inkoop Goud in Gouda

Wat kost een gram goud?
Alles wat u moet weten over goudprijzen

“Hoeveel kost een gram goud precies?” Heeft u zich deze vraag wel eens gesteld? Als ervaren goud in- en verkoper met meer dan 40 jaar ervaring én Meester Goudsmid, vertel ik, Juwelier Jos, u graag alles over de huidige goudprijzen.

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

De huidige prijs van een gram goud

Voor degenen die nauw betrokken zijn bij het kopen en verkopen van goud, het waarderen van edelstenen of gewoon geïnteresseerd zijn in investeringen, is het noodzakelijk om de prijs van goud bij te houden. 

In deze blog zullen we een aantal aspecten van de prijs van een gram goud met u bespreken: 

Ontdek de huidige prijs van een gram goud

De waarde van goud is continue aan verandering onderhevig en wordt beïnvloed door diverse factoren zoals vraag en aanbod, internationale gebeurtenissen en veranderingen in de valutamarkt. Daarom is het belangrijk om op de hoogte blijven. Juwelier Jos zorgt ervoor dat we altijd de recentste goudprijs voor u beschikbaar hebben. 

Gouden sieraden verkopen met tips van Inkoop Goud Gouda

Hoe fluctueert de goudprijs in de wereldmarkt

 • Vraag en aanbod: Zoals bij elk product het geval is, wordt de prijs van goud voornamelijk bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag toeneemt en het aanbod beperkt is, kan dit een aanzienlijke prijsstijging veroorzaken. De wereldwijde vraag naar goud wordt gedreven door een breed scala aan factoren waaronder sieradenproductie, technologische toepassingen, centrale banken aankopen en investeringen.
 • Internationale gebeurtenissen: Politieke en economische gebeurtenissen op wereldschaal kunnen ook een impact hebben op de prijs van goud. Zo stijgt de goudprijs vaak als reactie op economische onzekerheid of instabiliteit. Dit komt doordat beleggers vaak kiezen voor goud als veilige belegging in onzekere tijden.
 • Valutaveranderingen: De prijs van goud is ook onderhevig aan veranderingen in de waarde van de belangrijkste valuta, zoals de Amerikaanse dollar. Als de waarde van deze valuta daalt, zal de prijs van goud doorgaans stijgen.

Historische prijzen van goud

Hoewel het belangrijk is om de huidige prijzen te volgen, kan de geschiedenis ook waardevolle inzichten bieden. Historische prijzen van goud kunnen trends en patronen blootleggen die kunnen helpen de toekomstige prijsbewegingen te voorspellen.

Denk eraan dat, terwijl de prijs per gram een nauwkeurig beeld geeft van hoeveel uw goud op dit moment waard is, het altijd belangrijk is om uw goud te laten taxeren door een erkende juwelier zoals Juwelier Jos.

Het proces van goudwinning en de kosten ervan 

Als juwelier weet Juwelier Jos hoe waardevol goud is. Niet alleen vanwege de glans en de schoonheid, maar ook door het complexe proces dat nodig is om dit edelmetaal te winnen. Dit proces en de kosten ervan vormen een groot deel van de uiteindelijke prijs van goud. 

We gaan wat dieper in op het proces van goudwinning, van de mijn tot aan de raffinaderij, en hoe de kosten hiervan bijdragen aan de prijs van het goud.

Mijnbouw en extractie 

Goudmijnen zijn vaak grote, open kuilen waaruit tonnen aan grond en gesteente worden verwijderd om het goud te bereiken. Dit is een extreem arbeidsintensieve en kostbare fase van het proces, omdat:

 • Grote hoeveelheden aarde en rots moeten worden bewogen
 • De mijnen onderhoud nodig hebben om stand te houden
 • Zware machines en apparatuur worden gebruikt
 • Er is aanzienlijke arbeid nodig om het goud te delven.

Raffinage van goud 

Zodra het goud is gedolven, wordt het naar een raffinaderij gestuurd. Hier wordt het goud verder gezuiverd en gescheiden van andere materialen. Ook dit is een kostbaar proces, aangezien:

 • Het vereist gespecialiseerde kennis en apparatuur
 • Er kan een aanzienlijke hoeveelheid energie nodig zijn
 • Het maakt gebruik van chemicaliën die veilig moeten worden gehanteerd en verwijderd.

De rol van kosten in de prijsbepaling 

Al deze stappen – samen met andere factoren zoals marktvraag en economische omstandigheden – helpen bij het bepalen van de uiteindelijke prijs van goud. De kosten van het winnen en raffineren van goud zijn in wezen een ‘bodem’ voor de prijs – ze vormen het minimumbedrag dat het zou kosten om meer goud op de markt te brengen. Met andere woorden, wanneer de kosten stijgen, weerspiegelt de prijs van goud dit over het algemeen.

Juwelier Jos begrijpt hoeveel werk er gaat in het proces van goudwinning en de daarmee verbonden kosten. Daarom streven we ernaar om eerlijke en transparante prijzen te bieden voor alle transacties. 

Wilt u uw oud goud verkopen of meer weten over hoe de prijs van goud wordt bepaald? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Gouden munten verkopen

Beleggen in goud versus het kopen van fysiek goud: Een vergelijking

Investeren in goud is al bekend sinds de vroegste beschavingen. Het fungeert als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid en inflatie. 

Maar hoe doet u dat precies, investeren in goud? 

U kunt kiezen tussen het beleggen in goud via ETF’s en mijnbouwaandelen of het daadwerkelijk kopen van fysiek goud. Beiden hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen als het gaat om kosten, risico’s en potentiële rendementen. Laten we deze twee opties nader bekijken.

Beleggen in goud via ETF’s en mijnbouwaandelen

Investeren in goud zonder het daadwerkelijk te bezitten kan worden gedaan door het kopen van goud ETF’s (Exchange Traded Funds) of mijnbouwaandelen.

 • Kosten: Het voordeel van het beleggen via ETF’s en mijnbouwaandelen is dat de kosten meestal lager zijn dan bij het kopen van fysiek goud. U hoeft geen opslag- en verzekeringskosten te dragen.
 • Risico’s: Aan de andere kant, komt dit met een aantal risico’s. U bent bijvoorbeeld afhankelijk van de prestaties van de mijnbouwbedrijven en de algemene gezondheid van de financiële markten. Bovendien vertegenwoordigen ETF’s en mijnbouwaandelen niet noodzakelijkerwijs de waarde van het fysieke goud.
 • Potentieel rendement: Het potentiële rendement kan echter hoger zijn dan bij fysiek goud, vooral wanneer de mijnbouwbedrijven goed presteren of wanneer de goudprijzen stijgen.

Het kopen van fysiek goud

Het daadwerkelijk bezitten van goud in de vorm van gouden munten of staven wordt vaak gezien als een echte waardevaste investering.

Kosten: Aan het bezit van fysiek goud zijn kosten verbonden. Naast de aankoopprijs moet u rekening houden met opslagkosten en eventueel verzekeringskosten.

Risico’s: Het risico van het bezitten van fysiek goud ligt met name in de kans op diefstal of verlies. Het is belangrijk om een veilige opslagplaats te hebben die ook is verzekerd tegen deze risico’s.

Potentieel rendement: Hoewel de potentiële rendementen misschien minder volatiel zijn dan bij ETF’s en mijnbouwaandelen, blijft de waarde van fysiek goud stabiel en fungeert het als een betrouwbare bescherming tegen inflatie.

Of u nu kiest voor het beleggen in goud via ETF’s en mijnbouwaandelen of het daadwerkelijk kopen van fysiek goud, het komt allemaal neer op uw persoonlijke voorkeur, risicotolerantie en investeringsdoelen. Ongeacht uw keuze, heeft goud bewezen een waardevolle aanvulling te zijn op elke beleggingsportefeuille.

Hoe beïnvloedt de prijs van goud wereldwijde economieën

De prijs van goud heeft altijd een opmerkelijke invloed gehad op de wereldwijde economie. Als een universeel symbool van rijkdom en waarde, speelt goud een unieke rol in de markt, met veranderingen in de goudprijs die aanzienlijke economische gevolgen kunnen hebben. Vanuit het perspectief van Juwelier Jos, begrijpen we de cruciale rol van goudbewegingen in economieën en delen graag deze inzichten met u.

Invloed op wisselkoersen

Wanneer de prijs van goud stijgt, stijgt doorgaans ook de waarde van de munteenheid van landen die goud exporteren. Dit kan van invloed zijn op de wisselkoersen.

 • Landen met grote goudreserves kunnen genieten van robuustere wisselkoersen.
 • De prijs van goud kan een indicator zijn voor economische stabiliteit, die invloed op de munteenheid van een land heeft.

Invloed op inflatie

Omdat goud vaak wordt gezien als een veilige haven tegen inflatie, kan een stijging van de goudprijs soms worden geïnterpreteerd als een teken van op handen zijnde inflatie.

Bij stijgende inflatie kan de prijs van goud stijgen, omdat beleggers hun toevlucht zoeken in dit veilige actief.

Omgekeerd kan een daling van de goudprijzen wijzen op lagere verwachte inflatie.

Invloed op stabiliteit financiële markten

Voortdurende schommelingen in de goudprijs kunnen gevolgen hebben voor de stabiliteit van de wereldwijde financiële markten.

 • Een toenemende goudprijs kan duiden op onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten.
 • In tijden van economische crisis kan goud dienen als een betrouwbaar toevluchtsoord, hetgeen de vraag en dus de prijs zou kunnen opdrijven.
Goudbaren

Wat kost een gram goud – in het kort

Goud heeft altijd een bepaalde aantrekkingskracht gehad en dat is vandaag de dag niet anders. De prijs van een gram goud varieert dagelijks, maar dit artikel heeft u een algemeen idee gegeven van wat u kunt verwachten als u besluit om te investeren in goud. Het is echter belangrijk om altijd grondig onderzoek te doen alvorens te investeren en alle facetten in overweging te nemen.

U bent van harte welkom in onze winkel in Gouda als u uw oud goud wilt verkopen. We zullen de waarde voor u in kaart brengen en u een eerlijke prijs bieden. U kunt daarna kiezen dat we de waarde direct op uw bankrekening overschrijven of dat u de waarde gebruikt voor een nieuw sieraad. 

Tot ziens in onze winkel.