Wat is een kilo goud waard - Inkoop Goud in Gouda

Wat is een kilo goud waard?
Uw gids over goudprijzen

Wat is een kilo goud waard

Misschien heeft u het zich wel eens afgevraagd: Wat is een kilo goud waard? 

Juwelier Jos, met meer dan 40 jaar ervaring als goud inkoper en Meester Goudsmid, onthult de mystiek rondom de waarde van goud. 

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

Hoe wordt de waarde van een kilo goud bepaald?

In de wereld van edelmetalen is goud een van de meest gewilde grondstoffen. Het gewicht en de zuiverheid zijn twee belangrijke factoren die de waarde van goud bepalen. Van oudsher wordt goud gewogen in kilo’s, een universele maateenheid die wereldwijd wordt erkend. Maar wat is precies een kilo goud en hoe wordt de waarde ervan bepaald? Juwelier Jos duikt dieper in dit interessante onderwerp.

Definitie van een kilo goud

Een kilo goud is de hoeveelheid puur goud die exact 1000 gram weegt. Hoewel dit voor de hand liggend lijkt, is het belangrijk om dit feit te vermelden, omdat de goudmarkt ook andere eenheden van goudgewicht kent zoals ounces en Troy-ounces, die verschillende gramgewichten hebben.

 • Een ounce goud weegt  28,35 gram. 
 • Een Troy-once (veel gebruikt in de internationale handel van edelmetalen) weegt echter 31,10 gram.

Voor een consument, en in het bijzonder voor de persoon die goud koopt of verkoopt, is het belangrijk om deze verschillende gewichten te kennen om verwarring tijdens de verkoop te voorkomen.

Hoe wordt de waarde van een kilo goud bepaald?

De waarde van goud wordt bepaald door een combinatie van verschillende factoren zoals gewicht, zuiverheid, de wereldwijde goudprijs en de dollarkoers. Hier is een kort overzicht:

 • Gewicht: Hoe zwaarder het stuk goud, hoe hoger de waarde. Een kilo goud is logischerwijs meer waard dan een gram.
 • Zuiverheid: Zuiver goud is erg zacht, daarom wordt het vaak gemengd met andere metalen om het sterker te maken. De zuiverheid van goud wordt uitgedrukt in karaat, met 24 karaat als puur goud. Goud van lagere karaat is dus minder waard.
 • Wereldwijde goudprijs: Deze verandert voortdurend op basis van vraag en aanbod.
 • Dollarkoers: Aangezien de goudprijs in dollars wordt genoteerd, speelt de wisselkoers van de euro tegen de dollar ook een rol in de waarde van een kilo goud in euro.
 • Inflatie: Wanneer de inflatie stijgt, neemt de vraag naar goud doorgaans toe, wat de prijs opdrijft. Goud wordt vaak gezien als een “veilige haven” investering tijdens economische onzekerheid.
 • Rente: Goud heeft de neiging om te concurreren met rente betalende investeringen. Wanneer de rente stijgt, dalen de goudprijzen gewoonlijk, en vice versa.
 • Geopolitieke en economische factoren: Zaken zoals wijzigingen in het beleid van de centrale bank, politieke onrust, economische crises en inflatie kunnen de vraag naar goud en daarmee de prijs beïnvloeden.

Juwelier Jos berekent altijd de eerlijkste prijs op basis van deze verschillende factoren. Het is ons doel om voor iedere klant transparantie te waarborgen bij de aankoop van oud goud.

De munteenheid

De goudmarkt is een wereldwijde markt en de waarde van goud wordt meestal uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Dus fluctuaties in de waarde van de dollar kunnen de goudprijzen beïnvloeden. 

 • Wanneer de waarde van de dollar stijgt vergeleken met andere valuta, kan de prijs van goud dalen in de internationale markt.
 • Omgekeerd, als de waarde van de dollar daalt, kan de goudprijs stijgen.

Juwelier Jos begrijpt de complexiteit van de goudmarkt en we staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden en u te adviseren over de verkoop van uw goud.

Gouden sieraden verkopen met tips van Inkoop Goud Gouda

Hoe de goudprijs wereldwijd wordt bijgehouden en bepaald

Juwelier Jos, goudsmid en in- en verkoper van goud, begrijpt hoe belangrijk het is om op de hoogte te zijn van hoe de goudprijs wereldwijd wordt bijgehouden en bepaald. Deze kennis stelt ons niet alleen in staat om onze klanten correct te adviseren, maar onderscheidt ons ook als experts in het veld. In deze sectie van dit artikel delen we de feiten over de goudprijs en hoe deze wordt bepaald.

Hoe wordt de goudprijs bijgehouden?

De goudprijs wordt continu bijgehouden op de internationale grondstoffenmarkten. De prijs wordt gemeld en bijgewerkt op basis van de volgende factoren:

 • Openingstijden van de markt: De goudmarkt is door de week 24 uur per dag open, met uitzondering van het weekend. Dit betekent dat de goudprijs bijna constant wordt bijgewerkt.
 • Het handelsvolume: De prijs van goud kan fluctueren op basis van de hoeveelheid goud die op een bepaald moment wordt verhandeld.
 • Internationale waarde van de Amerikaanse dollar: Omdat de meeste grondstoffen, waaronder goud, worden verhandeld tegen de Amerikaanse dollar, kan de waarde van de dollar de goudprijs beïnvloeden.

De actuele waarde van een kilo goud controleren en volgen

Juwelier Jos begrijpt dat goud meer is dan slechts een edelmetaal. 

Het is een waardevolle grondstof die constante monitoring vereist om de actuele waarde te begrijpen. Het volgen van de waarde van goud kan ingewikkeld lijken, maar er zijn verschillende hulpmiddelen en technieken om dit te kunnen doen. Het helpt u bij het verkopen op het juiste moment en zorgt ervoor dat u de beste prijs voor uw goud krijgt.

Online hulpmiddelen voor het controleren van de goudprijs

Er zijn tientallen websites, apps en online platforms die realtime-updates geven over de prijs van goud. Dit zijn onder andere in Nederland:

“Goudprijs” en “de Goudwaag”: deze pagina’s geven u de actuele goudprijs met grafieken.

In de Verenigde Staten zijn dit o.a.: 

 • BullionVault: Deze populaire website biedt live updates van de goudprijs per kilo in verschillende valuta.
 • Gold Price: Dit platform biedt gedetailleerde goudprijsgrafieken over verschillende tijdsperioden.
 • The Gold Forecast: Dit analyseplatform geeft handelaars een gedetailleerd inzicht in prijstrends en marktpatronen.

Prijs grafieken begrijpen

Het is belangrijk om te begrijpen hoe goudprijs grafieken werken. Ze tonen niet alleen de huidige prijs, maar geven u ook een historisch overzicht van de prijsschommelingen.

 • Eén dag grafieken: Deze geven prijsschommelingen van de afgelopen 24 uur. 
 • 30 dagen grafieken: Dit overzicht geeft de prijsbewegingen van de laatste maand.
 • Jaarlijkse grafieken: Deze geven u een overzicht van de prijsschommelingen van het afgelopen jaar.

Volg de wereldmarkttrends

Zoals eerder in dit artikel aangegeven wordt de prijs van goud beïnvloed door een aantal wereldwijde factoren, waaronder de economische status van toonaangevende landen, geopolitieke gebeurtenissen en beslissingen van de centrale bank. Het is daarom raadzaam de volgende bronnen in de gaten te houden:

 • Financieel nieuws: Volg betrouwbare financiële nieuwsbronnen zoals in Nederland het NRC, het Financieele Dagblad, of financiële blogs zoals “het geldcollege”. In de Verenigde Staten kunt u op de hoogte blijven met Bloomberg, CNBC en Reuters.
 • Economische kalenders: Deze kalenders signaleren belangrijke economische evenementen die een impact kunnen hebben op de goudprijs.
 • Goudmarkt rapporten: Diverse financiële instellingen geven periodieke rapporten en analyses van de goudmarkt.

Juwelier Jos kan u te helpen de actuele waarde van uw goud te begrijpen en te volgen. Bezoek onze winkel of neem contact op voor deskundig advies en begeleiding bij het verkopen van uw goud.

Goudbaar

Wat is een kilo goud waard – in het kort

De waarde van een kilo goud is zeer variabel en wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de wereldgoederenmarkt en economische omstandigheden. Het goud wordt altijd verhandeld in de vorm van zuiverheid en gewicht.

Juwelier Jos helpt u graag verder met al uw vragen over goud, of u nu geïnteresseerd bent in het kopen van goud of gewoon meer wilt weten over de waarde van het goud dat u in bezit heeft. We hebben een erkende ervaring in de branche en we zijn er trots op dat we een betrouwbare en transparante service bieden aan al onze klanten.

Wilt u weten wat uw goud waard is? Contacteer ons dan via [email protected] of breng een bezoek aan onze winkel. Voordat u komt, kunt u al een kijkje nemen op onze website Inkoop-Goud-Gouda.nl en gebruik maken van onze rekentool. 

We hopen u snel bij Juwelier Jos te zien!