Hoeveel kost 1 gram goud? - Inkoop Goud in Gouda

Hoeveel kost 1 gram goud?
Ontdek hoe de huidige waarde en prijstrends tot stand komen

Heeft u zich ooit afgevraagd: “Hoeveel kost 1 gram goud?” Laten we die vraag gezamenlijk ontleden. Juwelier Jos die meer dan 40 jaar ervaring als goud inkoper heeft en Meester Goudsmid is, begrijpt de nuances achter de goudwaarde. Deze waarde is niet statisch, maar fluctueert doorlopend. 

De geschiedenis van goudprijzen

Als toonaangevende goud in- en verkoper, erkent Juwelier Jos het belang van historisch besef. Het is interessant om te begrijpen wat er in de afgelopen eeuwen met het goud en de goudprijzen is gebeurd.  We proberen u in dit artikel een blik op de geschiedenis van goudprijzen te geven.

De vroege geschiedenis van goud

Het verhaal van goudprijzen begint al vroeg in de menselijke geschiedenis.

 • In de oude culturen van Egypte en Soemerië werd goud al hoog aangeschreven, niet alleen voor zijn schoonheid, maar ook voor zijn zeldzaamheid en duurzaamheid.
 • In het Oude Rome creëerde de overheid een strakke controle op de goudmarkt, die de prijsstabiliteit in het hele rijk verzekerde.

De goudstandaard en goudprijzen

In de 19e eeuw kwam er een systeem (de goudstandaard genoemd) waarbij geld dezelfde waarde had als een bepaalde hoeveelheid goud. Dit had een grote invloed op de prijs van goud.

 • Volgens dit systeem moest het geld dat iemand had echt iets van goud waard zijn. 
 • In de vroege 20e eeuw, toen er veel onrust en een grote economische crisis waren, stopten veel landen even met dit systeem om hun economie te helpen.

Modern goudbeleid en prijstrends

In de jaren 70 gebeurde er iets bijzonders op de goudmarkt. De president van Amerika, Richard Nixon, besloot dat geld niet meer dezelfde waarde als goud hoefde te hebben en de goudstandaard werd afgeschaft.

Hierdoor ontstond er een vrije goudmarkt, waarbij de prijs van goud niet meer door de regering werd bepaald, maar door hoeveel mensen ervoor willen betalen en hoeveel er beschikbaar is. Sindsdien is de goudprijs een hoop gestegen, maar soms verandert de prijs heel snel door bijvoorbeeld onzekerheid in de economie of speculatie op de goudmarkt.

Juwelier Jos erkent het belang van de geschiedenis van goudprijzen. Dit historisch besef draagt bij aan onze reputatie als een betrouwbare en deskundige goud verkoper.

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

Hoeveel kost 1 gram goud? Factoren die de prijs van goud beïnvloeden

Als een hoogwaardig en veelgevraagd edelmetaal hebben goudprijzen de neiging om aanzienlijk te schommelen. Voor juweliers zoals Juwelier Jos, die zich bezighouden met het kopen en verkopen van goud, is het begrijpen van deze prijsschommelingen erg belangrijk. We zullen enkele van deze factoren in dit artikel voor u toelichten.

Economische onzekerheid

Goud wordt vaak gezien als een “veilige haven”, dit betekent een goede investering tijdens economisch onzekere tijden. Als beleggers bang zijn dat het met de economie te veel op en neer gaat, kiezen ze er vaak voor om hun geld in goud te investeren. De vraag naar goud wordt groter en dit zal de prijs van goud verhogen. 

Inflatie

Goud kan ook worden gebruikt als een financiële bescherming tegen inflatie. Wanneer de kosten van goederen en diensten stijgen, zijn veel mensen bereid meer te betalen voor goud als bescherming tegen inflatie. Ook dit fenomeen kan de goudprijs verhogen. 

Mijnbouw en productie

Het maken en delven van goud heeft ook effect op hoeveel de kosten van goud. Als het lastiger wordt om goud uit de grond te halen, zal de prijs omhoog gaan omdat er minder goud beschikbaar is. 

Maar als er nieuwe plekken met goud gevonden worden of als het makkelijker wordt om goud te delven en te produceren, kan de prijs dalen omdat er dan meer goud beschikbaar komt.

Overal ter wereld hebben de centrale banken veel goud opgeslagen. Als zij goud kopen of verkopen, kan dat veel doen met de prijs van goud. Als ze meer goud gaan verzamelen, willen meer mensen goud hebben en kan de prijs stijgen. Als ze besluiten om wat van hun goud te verkopen, is er meer goud beschikbaar en zal de prijs dalen. Dit is het principe van vraag en aanbod.

Juwelier Jos houdt deze factoren nauwlettend in de gaten om ervoor te zorgen dat we onze klanten altijd een eerlijke prijs bieden, zodat ze hun goud altijd met vertrouwen bij ons kunnen verkopen.

Gouden sieraden verkopen met tips van Inkoop Goud Gouda

Hoe de prijs van 1 gram goud wordt berekend 

De goudmarkt en haar bewegingen is niet voor iedereen even duidelijk. Het is wel belangrijk om te weten hoe de prijs van goud berekend wordt als u eenmaal besluit uw oude goud te verkopen. 

We zullen in dit artikel verder gaan om u hierover wat meer inzicht te geven. 

De goudmarkt 

De eerste factor om te begrijpen in de prijsbepaling van goud is de goudmarkt. Deze markt is continu in beweging en de prijs van goud verandert elke seconde. Dit komt door:

 • De vraag en aanbod op de markt: Als de vraag naar goud hoog is en het aanbod laag, dan zal de prijs stijgen.
 • Valutaschommelingen: Goud wordt vaak gekocht als een soort ‘veilige haven’ tijdens financiële onrust, en veranderingen in valutawaarden hebben invloed op de goudprijs.
 • Wereldgebeurtenissen: Politieke onrust, conflicten en crises kunnen allemaal leiden tot een toename van de vraag naar goud, waardoor de prijs omhoog gaat. 

Soort goud 

Niet alle goud is hetzelfde. Het type goud bepaalt ook de prijs van 1 gram goud. We kijken naar:

 • Karaat van het goud: Puur goud is 24 karaat, maar in veel gevallen wordt het gemengd met andere metalen om duurzamere sieraden te vervaardigen. Het karaat van het goud heeft dus grote invloed op de prijs. In Nederland wordt het meest sieraden van 18 karaat of 14 karaat verkocht.
 • De vorm van het goud: Goudbaren, munten of sieraden hebben elk een andere waarde en u moet hier rekening houden bij de verkoop van uw goud.

Juwelier Jos biedt altijd een eerlijke en transparante prijs die is gebaseerd op de marktwaarde van het goud op de goudmarkt. Heeft u goud dat u wilt verkopen? Neemt u gerust contact met ons op voor een afspraak of komt u langs in de winkel. 

Goudbaar

Verschillende soorten goud en hun prijzen bij Juwelier Jos 

Goud is al eeuwenlang een edelmetaal dat de mens aanspreekt. Het heeft unieke eigenschappen, beschadigt bijna niet en heeft letterlijk een tijdloze aantrekkingskracht. 

Uiteraard werkt Juwelier Jos veel met dit edelmetaal en we begrijpen de waarde ervan. We zullen u nu een overzicht geven van de verschillende soorten goud die op de markt aangeboden worden en zullen u ook een idee geven hoe deze soorten gewaardeerd worden. 

24 karaat goud 

24 karaats goud is het zuiverste goud dat beschikbaar is. Het bestaat voor 999,9/1000 uit puur goud. Vanwege zijn puurheid is het de waardevolste vorm van goud per gram. 

22 karaat goud 

22 karaats goud bestaat uit 91,6% zuiver goud en 7,5% andere metalen. De prijs van 22 karaats goud ligt lager dan die van 24 karaats goud.

18 karaat goud 

18-karaats goud wordt meestal gebruikt in hoogwaardige sieraden. Het bestaat uit 75% puur goud en 25% andere metalen. 18-karaats goud heeft meestal een licht gelige kleur en is zeer duurzaam.

14 karaat goud 

14 karaats goud bevat 58,3% puur goud. Dit is de meest gebruikte goudsoort voor sieraden in veel landen. Het is minder duur dan 18 en 22 karaats goud, maar is toch zeer duurzaam.

Komt u bij ons om uw oud goud te verkopen, zullen we de verschillende aspecten in overweging bij het bepalen van de prijs van goud. Dus: de huidige goudprijs op de wereldmarkt, het goudgehalte, het gewicht en zelfs het ontwerp.

Vergeet niet dat goud een investering is die in waarde kan stijgen naarmate de tijd verstrijkt. Dus of u geïnteresseerd bent in het kopen van gouden sieraden of uw bestaande collectie wilt verkopen, doe het verstandig en met kennis van zaken.

Waar u de actuele goudprijs kunt vinden

Voor goud verkopers en kopers is het van groot belang om de actuele goudprijs te kennen. Dat helpt namelijk bij het nemen van besluiten over kopen en verkopen. Vraagt u zich af waar u de actuele goudprijs kunt vinden? Geen zorgen, Juwelier Jos heeft precies de informatie die u nodig hebt.

Goudkoers informatie sites

Er zijn verschillende websites die actuele goudprijs informatie aanbieden. Een paar van deze betrouwbare bronnen zijn:

 • Goudmarkt
 • The Bullion Desk
 • Goudstandaard

Deze sites bieden up-to-date en nauwkeurige informatie over de goudkoers, inclusief prijsschommelingen en trends. Ze geven ook voorspellingen en analyses.

Financiële nieuwssites

Grote financiële nieuwsuitzendingen, zoals Bloomberg of CNBC, rapporteren ook over de actuele goudprijs. Deze sites hebben vaak een speciale sectie gewijd aan edelmetalen, waar u kunt zien hoe de prijzen bewegen op de wereldmarkten.

Bij Juwelier Jos

Voor Inkoop Goud Gouda houdt Juwelier Jos ook altijd de vinger aan de pols als het om de actuele goudprijs gaat. We zorgen ervoor dat de prijs die we hanteren altijd eerlijk en up-to-date is. Voordat u bij ons in de winkel komt om uw goud te verkopen, kunt u zich al een idee vormen met onze rekentool. 

Mobiele apps

Er zijn talrijke mobiele apps beschikbaar die u kunt downloaden om de actuele goudprijs in realtime te volgen. Enkele voorbeelden:

 • Gold Price Live
 • Kitco’s Gold Live!

Ongeacht de methode die u kiest om u te informeren over de huidige goudprijs, onthoud altijd dat goud een langetermijninvestering is. De prijs van goud kan variëren, maar het blijft altijd waardevol. 

Hoeveel kost 1 gram goud? – in het kort

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen om te begrijpen hoeveel 1 gram goud kost. Zoals u heeft gezien, varieert de prijs van goud afhankelijk van verschillende factoren zoals de wereldmarkt, kwaliteit en type. Daarom is het altijd raadzaam om goed geïnformeerd te zijn en de juiste beslissingen te nemen bij het investeren in of het kopen van goud.

Heeft u besloten om uw oud goud bij elkaar te leggen en te verkopen? Komt u vrijblijvend langs. U kunt het bedrag gebruiken voor de aankoop van een nieuw sieraad met korting of we maken het bedrag direct op uw rekening over. 

We horen graag van u.

Maak vandaag nog een afspraak en kom naar onze winkel in Gouda

Selecteer de voor u gewenste datum en tijd. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar [email protected] of bellen naar 0182 – 786 338.