Hoeveel kilo goud heeft Nederland - Inkoop Goud in Gouda

Hoeveel kilo goud heeft Nederland?
Ontdek de verbazingwekkende goudreserves

Hoeveel kilo goud heeft Nederland?

Vraagt u zich wel eens af: hoeveel kilo goud heeft Nederland? Als ervaren goud in- en verkoper met meer dan 40 jaar ervaring en Meester Goudsmid, ben ik, Juwelier Jos, er om deze boeiende vraag te beantwoorden. Lees verder om meer te weten te komen.

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

Geschiedenis van de Nederlandse goudreserves

De Nederlandse goudreserves hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de economie van het land. Bent u van plan om goud van 14, 18 of 24 karaat te verkopen aan Juwelier Jos? Dan is het zeker waardevol en interessant om meer hierover te weten. We nemen u mee in de boeiende geschiedenis van deze kostbare grondstof.

De vroegste goudreserves in Nederland

Aan het einde van de 19e eeuw, in 1875, werd door Nederland de gouden standaard aangenomen. Dit hield in de waarde van de munteenheid van een land direct gekoppeld werd aan een bepaalde hoeveelheid goud. Tot de Tweede Wereldoorlog bewaarde Nederland al het goud in de nationale kluizen.

Goudvoorraad tijdens de Tweede Wereldoorlog

Toen de Tweede Wereldoorlog dreigde uit te breken werden de goudreserves van Nederland verplaatst naar onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Gelukkig bleven zo de goudreserves veilig. 

Naoorlogse goudreserves in Nederland

Doordat Nederland na de oorlog haar goudreserves weer terugkreeg, kon het goud tijdens de naoorlogse wederopbouw gebruikt worden voor de stabilisatie van de Nederlandse munt en het versterken van de Nederlandse economie. 

Goudreserves in de moderne economie

Ook vandaag is goud nog steeds erg belangrijk in de Nederlandse economie. De nationale reserves van de staat Nederland bestaan nog steeds voor een belangrijk deel uit goud en worden beheerd door de Nederlandsche Bank. 

Goud blijft een zekere investering doordat het duurzaam is en de intrinsieke waarde redelijk stabiel blijft. Dit geldt niet alleen voor de individuele beleggers, maar ook voor een land dat in goud belegt. 

Sterk veranderende economische situaties zoals een pandemie of een oorlog zorgt voor een onzekere markt. Goud daarentegen blijft veilig en stabiel. Voor Juwelier Jos is de waarde van dit edelmetaal duidelijk. Daarom bieden we u altijd een eerlijke prijs aan als u besluit uw goud te verkopen. 

Gouden sieraden verkopen met tips van Inkoop Goud Gouda

Hoeveel goud heeft Nederland?: Een gedetailleerde analyse

Juwelier Jos probeert de beste informatie en transparantie op de markt te bieden. We proberen u in een gedetailleerde analyse wat meer informatie over de huidige hoeveelheid goud in Nederland te geven. We onderzoeken de hoeveelheid, verdeling en waardering van dit waardevolle metaal.

De totale hoeveelheid goud in Nederland

Nederland is altijd een land geweest met een aanzienlijke goudreserve. Sterker nog, momenteel hebben we een van de grootste goudreserves ter wereld. Dit goud wordt met name beheerd door de De Nederlandsche Bank (DNB).

Vanaf het einde van 2019 heeft de DNB gemeld dat ze 612,5 ton goud in reserve heeft. Afgezet tegen de toenmalige goudprijs komt dat neer op meer dan 25 miljard euro.

Het verschil tussen fysiek en ‘papier’ goud

De algehele waarde van het fysieke goud in Nederland dient niet te worden verward met de waarde van ‘papieren’ goud. Fysiek goud omvat werkelijke gouden munten en staven, in tegenstelling tot papieren goud, dat bestaat uit financiële instrumenten gebaseerd op de goudprijs.

  • Het merendeel van het goud in Nederland is fysiek goud dat veilig wordt opgeslagen in de kluizen van de DNB en andere banken.
  • Het zogenaamde ‘papier’ goud wordt meestal aangehouden in de vorm van ETF’s (beursgenoteerde fondsen) door particulieren en financiële instellingen.

De waarde van ons goud

Goud is een belangrijke waardeopslag. Goud kan gebruikt worden om inflatie te bestrijden en kan bescherming geven tijdens economische instabiliteit. Door de oorlogen en de pandemie is de waarde van het goud sterk toegenomen en daarmee ook waarde van de Nederlandse goudreserve. Met 612,5 ton goud in reserve, is de totale waarde van het Nederlandse goud dus enorm.

De rol van De Nederlandsche Bank in de Nederlandse goudopslag

Juwelier Jos is specialist wat betreft goud en geeft graag zijn kennis door aan zijn klanten. Een interessant en ook intrigerend aspect met betrekking tot goud is de rol van de Nederlandsche Bank in de goudwereld en de opslag van goud. 

De Nederlandsche Bank als bewaker van nationale welvaart

De Nederlandsche Bank speelt een centrale rol in de opslag en het beheer van goud in Nederland. Het bezit momenteel een van de grootste goudreserves ter wereld. DNB speelt een cruciale rol in de bescherming en het behoud van deze nationale reserves. Hierbij enkele belangrijke taken van De Nederlandsche Bank:

  • Opslag en beveiliging: Het grootste deel van de Nederlandse goudvoorraad wordt opgeslagen in de goedbeveiligde kluizen van de DNB.
  • Beheer van reserves: Het beheer houdt in dat ze zorg draagt voor de verkoop en aankoop van goud om de reserves op peil te houden.
  • Onderhoud van goudstandaard: In tijden van economische crisis kan goud dienen als waarborg voor de nationale munteenheid. De Nederlandsche Bank is verantwoordelijk voor deze goudstandaard.

DNB en de terugkeer van het goud

In 2014 kondigde De Nederlandsche Bank aan dat het een deel van het in het buitenland opgeslagen goud terug naar Nederland zou halen. Deze zogenaamde ‘repatriëring’ van goudreserves markeerde een belangrijke verschuiving in het beleid van de bank op het gebied van goudopslag. 

DNB en de toekomst van goudopslag

Het beheer van goudreserves zal een belangrijke rol blijven spelen in het beleid van De Nederlandsche Bank. Goud staat bekend als de ‘ultieme vorm van betaling’ en daardoor speelt het een belangrijke rol in onze economie.

Heeft u vragen en wilt u meer weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder!

Goudbaar

Internationale vergelijkingen: Het goudreservesprofiel van Nederland in vergelijking met andere landen

Nederland is een klein maar machtig land, vooral bekend om zijn progressieve houding, de wereldberoemde tulpen en natuurlijk de windmolens. Maar hoe zit het met onze goudreserves? Hoe verhoudt het zich tot de goudschatten van andere landen? 

Laten we samen met Juwelier Jos, een duik nemen in de wereld van goudreserves en Nederland internationaal plaatsen. 

De goudreserves van Nederland

Nederland, als een van de 20 grootste economieën ter wereld, heeft een indrukwekkende hoeveelheid goudreserves. Volgens de World Gold Council heeft Nederland naar schatting 612,5 ton goud in reserves. Dit vertegenwoordigt ongeveer 67.4% van de totale buitenlandse reserves van het land.

Waar Nederland rangschikt

In vergelijking met andere landen:

  • De Verenigde Staten hebben de grootste goudreserve ter wereld, met een verbazingwekkende 8,133.5 ton goud.
  • Duitsland volgt als tweede, met iets meer dan 3,364.2 ton goud.
  • Nederland staat 10e op de wereldranglijst, voor landen zoals India en Japan. 

Europese vergelijking

Als we het hebben over Europa:

  • Frankrijk en Italië, na Duitsland, hebben de meeste goudreserves met respectievelijk 2,436.4 en 2,451.8 ton goud.
  • Nederland staat op de vierde plaats in Europa op het gebied van goudreserves, voor landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Goud is heel belangrijk voor hoe stabiel een land zijn geldzaken houdt. Nederland heeft misschien niet het meeste goud van iedereen, maar wat we hebben is nog steeds veel. Dit helpt ons land om economisch sterk te staan en laat zien dat onze economie goed in elkaar zit.

De impact van de Nederlandse goudvoorraad op de nationale economie

De goudreserve van een land staat symbool voor rijkdom en stabiliteit. We zullen nog een verder op dit thema ingaan:

Invloed op de economische kracht van Nederland

Het hebben van een aanzienlijke goudreserve zorgt ervoor dat Nederland een goede plaats in de wereld inneemt. Waar zorgt deze goudreserve voor? 

  • Het versterkt het vertrouwen in de Nederlandse economie, zowel binnenlands als internationaal. 
  • Het dient als onderpand om leningen veilig te stellen in tijden van economische crises.
  • Het is een vorm van verzekering tegen economische risico’s en onzekerheden. 

Invloed op de waarde van de euro

De goudreserve van een land kan ook effect hebben op de waarde van zijn munteenheid. In het geval van Nederland heeft de omvangrijke goudvoorraad invloed op de waarde van de euro.

  • Het draagt bij aan een sterke en stabiele euro. 
  • Het voorkomt inflatie en geeft een gevoel van monetaire zekerheid.

Invloed op het economisch beleid

De Nederlandsche Bank, die verantwoordelijk is voor het beheer van de Nederlandse goudvoorraad, gebruikt deze voorraad om invloed uit te oefenen op het economisch beleid van het land. 

  • Het draagt bij aan de onafhankelijkheid van de centrale bank en de geloofwaardigheid van haar beleid. 
  • Het vergemakkelijkt de centrale bank om monetair beleid te voeren.

Het mag duidelijk zijn dat de Nederlandse goudvoorraad een cruciale rol speelt in de economische welvaart en stabiliteit van het land.

De 15 landen met de grootste goudreserves, inclusief de hoeveelheden in tonnen:

LandGoudreserves (in tonnen)
Verenigde Staten8133
Duitsland3364
Italië2451
Frankrijk2436
Rusland2299
China1948
Zwitserland1040
Japan765
India668
Nederland612
Turkije583
Taiwan423
Portugal383
Saoedi-Arabië323
Verenigd Koninkrijk310

Deze getallen zijn voorbeeldwaarden en dienen als illustratie. ​

Goudbaren

Hoeveel kilo goud heeft Nederland – in het kort

Nederland heeft aardig wat goud achter de hand. Deze schatkist, met momenteel 612,5 ton aan gouden baren, vertegenwoordigt een groot deel van opgebouwde rijkdommen van ons land. 

Goud is niet alleen waardevol voor landen maar ook als persoonlijke investering. De waarde van goud blijft over het algemeen stabiel en kan zelfs toenemen in tijden van economische onzekerheid. 

Juwelier Jos helpt graag uw eigen reserves in goud op te bouwen. U kunt investeren in sieraden of andere 24 karaat investeringsstukken. We hebben een uitgebreid assortiment aan artikelen die aan een investering in goud kunnen voldoen. We bespreken dit graag met u.