Hoeveel euro is 1 gram goud? Ontdek de actuele waarde hier!

Hoeveel euro is 1 gram goud?

Ontdek de actuele waarde hier!

Vraagt u zich wel eens af: “Hoeveel euro is 1 gram goud?” Als goud verkoper- en inkoper met ruim 40+ jaar ervaring, kunnen we u dit tot in het kleinste detail uitleggen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de waarde van goud en welke factoren deze bepalen. Dit is niet alleen interessant, maar kunnen u ook veel inzicht geven.

De historische achtergrond van de goudprijs

We begrijpen dat een goed begrip van de historische context van de goudprijs essentieel is. Niet alleen voor ons als specialisten in goud verkopen, maar ook voor u als klant. Het stelt u in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen over wanneer en hoeveel goud te verkopen. Duik met ons in de fascinerende wereld van de goudprijs en kom te weten hoe historische gebeurtenissen er door de jaren heen invloed op hebben gehad.

De goudstandaard

De verbinding tussen goud en valuta is geen nieuw fenomeen. Integendeel, het dateert al sinds de 19e eeuw toen het concept van de goudstandaard werd geïntroduceerd. Landen baseerden de waarde van hun valuta op een specifieke hoeveelheid goud. De goudprijs was relatief stabiel tijdens deze periode.

  • Het jaar 1914 markeerde het begin van de Eerste Wereldoorlog, waardoor bijna alle landen de goudstandaard verlieten.
  • Na de oorlog herstelden enkele landen tijdelijk de goudstandaard, deze werd definitief verlaten tijdens de Grote Depressie in 1930.

De Bretton Woods overeenkomst

Nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, kwamen 44 landen bijeen voor de Bretton Woods overeenkomst, om een nieuw monetair systeem te creëren. Deze overeenkomst bepaalde dat valuta werd gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, die op zijn beurt gekoppeld was aan goud. Dit zorgde voor stabiliteit in de goudprijs tot 1971.

  • President Nixon heeft in 1971 de directe omwisseling van de dollar in goud beëindigd, het begin van het “vrij zwevende” tijdperk voor goud.

Vrij zwevende goudprijs

De prijs van goud is sinds de jaren 70 van de vorige eeuw volledig losgekoppeld van de valuta. De waarde begon te fluctueren, vaak als reactie op de wereldwijde economische gebeurtenissen. De toenemende vraag van investeerders, vooral in tijden van crisis, drijft de goudprijs meestal op. 

  • De historische achtergrond van de goudprijs helpt ons te begrijpen waarom de prijs van goud vandaag de dag fluctueert. Toch blijft goud een veilige haven voor investeerders in onzekere tijden.

Hoe de prijs van goud wordt bepaald

In het kader van goudverkoop, vragen klanten zich soms bij ons af, hoe de prijs van goud eigenlijk tot stand komt. Dit is een belangrijk aspect om te begrijpen voordat u besluit uw goud te verkopen. Laten we eens dieper ingaan op de factoren die de goudprijs beïnvloeden. 

Invloed vanuit de wereldmarkt

Goud is een wereldwijde grondstof en de prijs wordt sterk beïnvloed door de wereldmarkt. De goudprijs fluctueert doorlopend als gevolg van vraag en aanbod. Dit heeft te maken met verschillende factoren, zoals politieke onzekerheid, economische stabiliteit en wijzigingen in valutakoersen.

De goudstandaard

Historisch gezien was de waarde van een munteenheid gebonden aan een specifieke hoeveelheid goud, bekend als de goudstandaard. Hoewel de meeste landen deze standaard niet langer gebruiken, blijft goud een cruciale rol spelen in de financiële markten en draagt het daardoor bij aan het bepalen van de goudprijs.

Puurheid en gewicht

Bij het bepalen van de waarde van een gouden object zijn naast de marktprijs, ook het gewicht en de puurheid (of het karaat) van belang. In principe geldt: hoe hoger het karaat en het gewicht, hoe meer het goud waard is.

Gewicht: Goud wordt doorgaans gewogen in gram of Troy ounce (31,1 gram). Deze maatstaf bepaalt de fysieke hoeveelheid goud die u bezit.
Puurheid: Het karaat geeft aan hoeveel zuiver goud een object bevat. 24 karaat goud is 99,99% zuiver goud. Lagere karaten bevatten minder goud en bestaan meer uit andere metalen.

Goudmijnproductie

De productie van goudmijnen wereldwijd heeft ook invloed op de prijs van goud. Met andere woorden, als er een daling is in de productie van goudmijnen, kan de prijs van goud stijgen door de toegenomen vraag. Omgekeerd kan een overvloedige productie leiden tot lagere goudprijzen.

Ongeacht de complexiteit van de goudmarkt, streeft Juwelier Jos altijd naar transparantie bij het bepalen van de prijs van uw goud. We houden rekening met alle bovengenoemde factoren om u de beste prijs te bieden. 

Direct de waarde (indicatie) van uw goud berekend,direct uitbetaald.

Bereken eenvoudig de waarde (indicatie) van uw goud aan de hand van het gewicht in gram.

De actuele prijs van 1 gram goud in euro

Als u van plan bent om goud te verkopen, is het essentieel om de actuele waarde ervan te kennen. We bieden u transparante en actuele informatie over de prijs van goud.

Hoe wordt de goudprijs bepaald?

De waarde van goud fluctueert voortdurend. De prijs die u vandaag krijgt bij het verkopen van uw goud kan morgen anders zijn. Deze prijsschommelingen worden bepaald door factoren zoals:

Wereldmarktprijzen: de waarde van goud in euro wordt voornamelijk bepaald door de prijs op de internationale markten. 
Vraag en aanbod: Als de vraag naar goud hoger is dan het aanbod, gaat de prijs omhoog en vice versa.
Goud stijgt meestal in tijden van economische onrust.

Wat is de huidige prijs van 1 gram goud in euro’s?

Omdat de goudprijs voortdurend fluctueert en afhankelijk van verschillende factoren is, zou het van belang kunnen zijn om up-to-date te blijven. Stel dat u beslist om uw goud te verkopen, dan zal de prijs die u krijgt voor uw goud afhankelijk zijn van de prijs op dat specifieke moment. Wij bieden u graag de actueelste goudprijs informatie.

Bij ons kunt u de huidige goudprijs online in realtime controleren. We streven ernaar om u op elk moment de nauwkeurigste en bijgewerkte prijsinformatie te bieden, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over wanneer het de beste tijd is om uw goud te verkopen.

Tot slot, het kennen van de actuele prijs van goud kan een groot verschil maken wanneer u beslist om te verkopen. Door u hiervan op de hoogte te brengen, hopen we dat u een beter geïnformeerde beslissing kunt nemen over uw goudverkoop. Wij van Juwelier Jos zijn er trots op dat we onze klanten gemakkelijk toegankelijke en up-to-date informatie kunnen bieden. Voor meer informatie over goudverkoop, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Geelgouden ringen en armbanden die bij elkaar liggen.

Factoren die de prijs van goud beïnvloeden

Sinds de oudheid hebben mensen goud altijd als onschatbaar beschouwd. Niet alleen vanwege het opvallende uiterlijk, maar ook vanwege zijn zeldzaamheid, duurzaamheid en veelzijdigheid. Als juwelier, weten we bij Juwelier Jos dat de goudprijs echter niet constant blijft. Deze wordt beïnvloed door een reeks externe factoren. In dit artikel gaan we ontdekken welke factoren precies invloed hebben op de goudprijs.

Economische stabiliteit

In tijden van economische stabiliteit en groei, hebben investeerders de neiging zich op activa met hogere rendementen te richten en minder op goud.
Omgekeerd wordt goud vaak gezien als een ‘veilige haven’ in tijden van economische onzekerheid, wat de vraag en dus de prijs kan laten stijgen.

Centrale banken

Centrale banken zijn één van de grootste houders van goud, en doen veel aan aankoop of het verkopen van goud.
Wanneer de centrale banken meer goud kopen, kan dit de prijs doen stijgen, terwijl een verkoop het tegenovergestelde effect kan hebben.

Vraag en aanbod

Zoals bij elk product of grondstof, wordt de prijs van goud beïnvloed door de wet van vraag en aanbod.
Als de vraag naar goud het aanbod overtreft, stijgt de prijs. Als er meer aanbod dan vraag is, daalt de prijs.

Valutaschommelingen

Goud wordt meestal verhandeld in Amerikaanse dollars, dus elke verandering in de waarde van deze valuta kan van invloed zijn op de prijs van goud.
Als de dollar sterk is, wordt goud duurder voor buitenlandse kopers, wat de vraag kan verminderen en de prijs kan drukken.

Productiekosten

De kosten voor mijnbouw en raffinage van het goud hebben ook een directe invloed op de prijs.
Als deze kosten stijgen, wordt het duurder om goud te produceren en worden deze verhoogde kosten doorberekend in de uiteindelijke prijs van dit edelmetaal.

Hoeveel is 1 euro goud? 

We zijn nu bij het einde van ons artikel aangekomen over ‘Hoeveel euro is 1 gram goud’. Wij hopen dat dit artikel informatief en nuttig voor u was.

De goudmarkt fluctueert en prijzen kunnen van dag tot dag variëren. Houd daarom deze informatie als richtlijn in uw hoofd, maar u zult toch altijd de dagelijkse goudprijs moeten controleren voor de accuraatste waarde van goud.

Als u overweegt om goud te kopen of te verkopen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn er om al uw vragen te beantwoorden, geven deskundig advies en zorgen voor transparante en eerlijke prijzen.