Wat is doublé goud? - Inkoop Goud in Gouda

Wat is doublé goud?
Luxe en glans tegen een kleine prijs.

Wat is doublé goud?” vraagt u zich misschien af.

Doublé  goud is uniek soort goud met een rijke geschiedenis en een fascinerend productieproces. Het is voor het eerst ontstaan in de 19e eeuw. Doublé sieraden hebben een belangrijke plaats in de wereld ingenomen omdat het duurzaam is maar een vriendelijker prijskaartje heeft. Dit maakt een sieraad met een gouden uitstraling toegankelijker voor iedereen.

Wilt u wat meer weten over doublé goud of het verkopen van goud? Leest u dan verder. We zullen u vertellen hoe doublé goud gebruikt wordt, waar het vandaan komt en hoe het wordt gemaakt.

Wat is het verschil tussen doublé (verguld) en goud?

Doublé goud, verguld goud (gold plated) en goud lijken op elkaar in uiterlijk, maar er zijn belangrijke verschillen in de manier waarop ze worden gemaakt. Zo is verguld goud een laagje van ongeveer 1 micron aangebracht op een ander edelmetaal. Het doublé goud is een wat dikker laagje tussen de 3 en 5 micron.

Een gouden sieraad bestaat uit een solide sieraad van verschillend karaat goud. bijvoorbeeld 14 of 18 karaat goud.  Deze verschillen uiten zich in de kwaliteit, prijs en duurzaamheid.

Kwaliteitsverschillen

Wat betreft de kwaliteit is doublé goud superieur aan verguld goud. Het is een dikker laagje van het goud op een ander metaal. Het zal hierdoor langer meegaan en minder snel slijten.

Prijsverschillen

Omdat de hoeveelheid puur goud groter is bij doublé goud, zal de prijs van het sieraad ook hoger liggen.

Duurzaamheid en levensduur

Om dezelfde reden, het dikkere laagje van goud, zal een doublé sieraad langer meegaan dat een verguld sieraad. Uiteraard hangt de levensduur ook af van hoe voorzichtig u met uw sieraad omgaat.

Gouden baren

Hoe kan ik doublé goud herkennen?

Visuele kenmerken van doublé goud

Doublé goud is een uniek materiaal. Uw juwelier zal gelijk het verschil kunnen zien tussen een doublé, verguld of gouden sieraad. Dit verschil is op het eerste gezicht te zien aan de kleur van het goud.

Kunt u het verschil niet zien? Neemt u de sieraden mee naar Juwelier Jos. Hij zal het goudgehalte bepalen van uw sieraden.

Waardebepaling van doublé goud

Welke factoren beïnvloeden  de waarde?

Doublé goud wordt gewaardeerd op basis van verschillende factoren. U kunt hierbij denken aan het gewicht, de kwaliteit en het merk van het sieraad. Zo zal een zwaarder stuk vaak meer waarde hebben. De kwaliteit is ook belangrijk; een item met minder slijtage is meer waard.

 • Gewicht: Hoe zwaarder, hoe beter.
 • Kwaliteit: Minder slijtage, meer waarde.
 • Merk: Bekende merken hebben vaak meer waarde.

Taxatie: verschillende methodes

Er zijn verschillende methodes om de waarde van doublé goud te bepalen. U kunt een taxateur inschakelen of zelf online onderzoek doen. Echter, als u niet zeker bent, is het aan te raden uw juwelier in te schakelen.

 1. Schakel een taxateur in.
 2. Doe zelf online onderzoek.

Invloed van marktcondities op de goudprijs

De marktcondities en de goudprijs spelen een grote rol in de prijs van doublé gouden sieraden. Als er veel vraag is, kan de prijs stijgen. Aan de andere kant kan een overschot aan aanbod leiden tot lagere prijzen.

 • Vraag en aanbod beïnvloeden de prijs.
 • Veel vraag = hogere prijs.
 • Veel aanbod = lagere prijs.

Rol verzamelwaarde

Bij sommige items speelt ook de verzamelwaarde mee. Dit hangt af van hoe uniek of zeldzaam het item is. Een uniek sieraad kan dus aanzienlijk meer waard zijn. Let wel dat de emotionele waarde van een sieraad onbetaalbaar en niet te berekenen is.

 • Unieke of zeldzame items hebben een hogere verzamelwaarde.
 • Hogere verzamelwaarde = hogere totale waarde.
Keurmerken Goud

Kenmerken van goud aanduiding in Nederland

Wettelijke normen voor goudduiding:

In Nederland hebben we strikte wettelijke regels voor goudmarkering. Elke juwelier moet zich hieraan houden. Hoe kunt u de goudstempels herkennen?

 • Het goud moet ten minste 14 karaat zijn. Is het minder dan 14 karaat, mag het in Nederland niet als gouden sieraad verkocht worden. In andere Europese landen kan dit anders zijn.
 • De markering moet de zuiverheid van het goud aangeven.

Typische nederlandse markeringen

Er zijn specifieke markeringen die alleen in ons land worden gezien. Zo is het mogelijk een leeuwenkop, een vrouwenhoofd of een zwaard. Deze symbolen zijn soms te vinden op sieraden, munten en andere gouden voorwerpen. Soms vertellen ze ons iets over de kwaliteit en de herkomst van het gebruikte goud.

Rol van de Waarborgwet

Personen of bedrijven die goud verkopen moeten zorg dragen dat de producten een keurmerk hebben. Producten die minder dan 1 gram goud bevatten zijn vrijgesteld van keuring en hoeven daarom niet voorzien te worden van een keurmerk.

De Nederlandse Waarborgwet keurt alle voorwerpen die als goud verkocht worden op echtheid en goudgehalte. De wet vereist dat de instantie een certificaat uitgeeft waarin bevestigd wordt dat het voorwerp aan de kwaliteitsnormen voldoet. Dit certificaat dient behouden te blijven zolang het voorwerp in bezit is.

Goudwaarde/KeurmerkZuiverheidAanduiding
24 karaat (999)99,9% puurPuur goud
22 karaat (916)91,6% puurEerste gehalte goud
18 karaat (750)75% puurTweede gehalte goud
14 karaat (585)58,5% puurDerde gehalte goud
9 karaat (375)37,5% puurVierde gehalte goud (minimale wettelijke norm in Nederland)
Keurmerk 58558,5% puurGoudkeurmerk met 585 aanduiding (gebruikelijk bij sieraden)
Keurmerk 75075% puurGoudkeurmerk met 750 aanduiding (gebruikelijk bij sieraden)
Zilverkeurmerk 92592,5% puurZilverkeurmerk (gebruikt voor zilveren sieraden)

 

Toepassing van de toetssteenmethode

Wat is de toetssteenmethode

De toetssteenmethode is een oude, betrouwbare manier om goud te testen. Deze methode is dezelfde die uw juwelier toepast om te bepalen wat het goudgehalte is van uw sieraden.

Hoe werkt de toetssteenmethode?

Er wordt een klein stukje van het goud op een zwarte steen geschraapt, de toetssteen. Daarna wordt er een kleine hoeveeheid  zuur toegevoegd. Afhankelijk van het karaat goud in het sieraad zal de kleur veranderen. Naar aanleiding van de kleur kan uw juwelier het karaat bepalen.

De toetssteenmethode is betrouwbaar en nauwkeurig. Het vereist wel ervaring en kennis om dit goed te doen. Het is daarom zeker aan te raden deze test door uw juwelier te laten uitvoeren.

Veelgestelde vragen over doublé goud

Wat is het belangrijkste verschil tussen doublé en verguld goud?

Een sieraad met doublé goud heeft een dikker laagje echt goud dan een sieraad met verguld goud. Dit maakt doublé gouden sieraden duurzamer en waardevoller.

Hoe kan ik doublé gouden sieraden herkennen?

U kunt doublé gouden sieraden herkennen aan specifieke markeringen zoals ‘1/20’ of ‘GF’. Vindt u deze markering niet, kunt u uw sieraad bij de juwelier laten testen.

Is doublé goud waardevol?

Ja, hoewel minder waardevol dan massief gouden sieraden, heeft doublé goud nog steeds een zekere waarde dankzij de dikkere laag echt goud.

Hoe bepaal ik de waarde van mijn doublé sieraden?

Doublé sieraden, gouden en zilveren sieraden hebben allemaal een bepaalde waarde. Uw juwelier zal u kunnen vertellen wat de waarde van uw sieraden is, gebaseerd op het gewicht en het goudgehalte. Verder speelt uiteraard ook de dagprijs van goud en zilver een grote rol.

Kan ik mijn doublé sieraden inleveren bij de juwelier?

Helaas zullen de meeste juwelieren in Nederland geen doublé sieraden aannemen. Het proces om het goud van het onderliggende metaal te scheiden is zeer gecompliceerd en brengt hoge kosten met zich mee. Een juwelier zal alleen sieraden of voorwerpen van 14k, 18k of 24k aannemen.